Čuveni bečki ansambl savremene muzike „Black Page Orchestra“ će održati pet koncerata u periodu od 11. do 15. oktobra 2022. godine u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Šapcu. Ansambl je jedinstven po svojoj snažnoj energiji i virtuoznim nastupima savremene muzike.

Na koncertima će izvoditi kompozicije poznatih umetnika 20. veka i najaktuelnija dela naručena specijalno za ansambl u poslednjih nekoliko godina. Međunarodna ekipa kompozitora će se sastojati od Matijasa Kranebitera i Kristofa Resija iz Austrije, Ojvinda Torvunda iz Norveške, Mirele Ivičević iz Hrvatske i Svetlane Maraš i Maje Bosnić iz Srbije.

Povezana vest:  Redovi za EXIT ulaznice nakon objave prvih izvođača

Tokom turneje između ostalih će biti predstavljena kompozicija Maje Bosnić, asistena na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koja je prvi put izvedena tokom festivala Muzikprotokol u Gracu 2021. godine. Premijerno će biti izvedena i nova kompozicija Svetlane Maraš, nekadašnjeg rukovodioca Elektronskog studija Radio Beograda i profesorke Elektronskog studija Univerziteta za muziku u Bazelu. Ansambl je nastupao na festivalima širom sveta u Austriji, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Španiji, Italiji, Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama.

Povezana vest:  Grupa Keni nije mrtav objavila svoj prvi spot

Cilj turneje jeste promocija različitih zvukova i izvođačkih praksi u savremenoj muzici kako bi se publika zainteresovala za koncerte savremene muzike u budućnosti. Projekat je posvećen tome da kultura bude dostupna svakom pojedincu, pa će ulaz za koncerte „Black Page Orchestra“ biti slobodan.