Autentični sremački specijaliteti – valjuške nasuvo, oko sela testa, testo na kurzovini, rezanci sa makom, slovačke nadlacke, ćufte u kifli i druga tradicionalna jela su samo deo bogate gastronosme ponude na petom “Gastro Sremu”. Pored gurmanluka, dobru atmosferu su pravili tamburaški sastavi i kulturno – umetnička društva.  Posetioci su uživali u rok i pop numerama koje su izvodili tamburaši.

Gastronomsko – turističke manifestacije „Gastro Srem“ odžana je po peti put 2. i 3. septembra   na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi  na kojoj  se predstavlja oko 70 autentičnih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim I autentičnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu.

“Mali jubilej, postajemo prepoznatljivi po ovoj manifestaciji koja je veoma značajna za opštinu. Počeli smo stidljivo za vreme Privrednog sajma, kao “Šunka fest”, što je zbog velikog interesovanja preraslo u “Gastro Srem”. Zbog bogate gastronomije Srema , smatramo da nam pripada jedna ovakva manifestacija.“izjavio je Djordje Radinović, predsednik opštine Stara Pazova.

Povezana vest:  ZAPOČNI IGRU SA SUNĐER BOBOM I DRUŽINOM IZ KORALOVA

U okviru kulinrskog show-a koji  se održavao oba dana, na centralnom delu manifestacije, osim takmučenja u brzom razvijanju testa,pripremanju nadlacki, svoja kulinarska umeća posetiocima je predstavila i najpoznatija, nagradjivana, srpska gastro blogerka Minja Bogdanovski.

“Pokrainski sekretarijat je ustanovio budžet za finansiranje manifestacija koje se bave očuvanjem tradicije, kulture, zaštitom kulturne baštine, promocijom turizma I privrede. Gastro Srem je manifestacija koja čuva našu tradiciju i naše korene, a tradicija i kultura je i u jelu i u piću. Takodje, ovakve manifestacije omogućavaju da se privrednici iz raznih oblasti sretnu i uspostave saradnju. “ naglasio je Radivoje Paroški, zamenik pokrainskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Povezana vest:  Otvaraju se česme i fontane u Beču

Na manifestaciji je bio izložen i kuvar star 120 godina  u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Janković iz Srema koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković ( 1869-1947)  po zanimanju  bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkom jeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.

Gastro Srem je ove godine  sadržajno bio bogatiji  za vinski plato na kome  se predstavljaju afirmisane vinarije, ali i mali proizvođači vina iz Vojvodine kojima je zajednički način proizvodnje vina.

Povezana vest:  Započela onlajn nastava za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji

„ Više od 70 izlagača, autentični proizvodi i ukusi, zvuci tamburica, autentični mirisi tradicionalnih jela…sve je to Gastro Srem. Ovo je manifestacija koja čuva kulturu i tradiciju. Trudimo se da svake godine manifestacija bude sve sadržajnija I bolja I po reakcijama posetilaca vidimo da je to zaista tako.  “, ističe Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije opštine  Stara Pazova.

Gastro Srem je dobitnik priznanja  „Najbolje iz Vojvodine“, koje garantuje kvalitet.

Manifestacija se održava u organizaciji Opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom  Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu .