Početak novog programskog luka pod nazivom „Druga? Evropa” označio je i početak velikog finala Evropske prestonice kulture. Prvi programski segment „Druge? Evrope”, nazvan „Supermoćni”, kroz inkluziju i pristupačnost podstiče jednakost u stvaranju kulturnih sadržaja. Kreativna sinergija marginalizovanih grupa i umetnika i umetnica iz cele Evrope, u prvoj polovini oktobra pokazaće da se unutar svake osobe nalazi određena supermoć. Uvod u jedinstvenu završnicu Evropske prestonice kulture sinoć je obeležila svetski poznata perkusionistkinja Evelin Gleni koja je u Gradskoj koncertnoj dvorani održala koncert zajedno sa eksperimentalnim muzičarom Silardom Mezeijem. Takođe, u Galeriji Matice srpske, 7. oktobra, otvorena je izložba jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića, pod nazivom „Uroš Predić za sve”. Izložba je realizovana po najvišim muzejskim standardima i omogućava pristupačnost i posetiocima sa invaliditetom, svih uzrasnih kategorija. Izložba čiji su partneri uzorne evropske muzejske ustanove po pitanju pristupačnosti – Umetničko-istorijski muzej u Beču i Tifološki muzej u Zagrebu biće otvorena do 31. januara.

Supermoćni kroz vizuelnu umetnost

Povezana vest:  Francuska odlikovala Šakiru

U okviru programskog segmenta „Supermoćni” biće otvorene još dve velike izložbe, „Art brut” i „Evropa po Feješu”. Od 10. oktobra u 18 časova, presek art brut umetnosti u Evropi biće predstavljen kroz umetničke izraze osoba sa problemima u psihosocijalnom funkcionisanju, uz rezidente i bogatu arhivu udruženja Art brut Srbija. Izložba „Art brut” do 30. oktobra biće postavljena u Arhivu Vojvodine, galerijskom prostoru Šok zadruge i hodniku u prolazu i Kulturnoj stanici Svilara i za cilj će imati podizanje svesti o toleranciji i integraciji umetnosti pri društveno marginalizovanim grupama. U Kulturnom centru Novog Sada i Turističkoj organizaciji Novog Sada, od 11. do 23. oktobra, izložba protagoniste svetskog naivnog slikarstva Emerika Feješa, „Evropa po Feješu”, posetiocima će predstaviti art brut umetnost nekonvencionalnog slikara XX veka i protagoniste urbanih pejzaža u jugoslovenskoj naivi. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova. Jedna od najuspešnijih škola u Srbiji, Škola za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović, javnosti će prikazati svoju inovativnu kolekciju umetničkih dela kroz izložbu „Umetnost za sve” i demonstrirati standarde tj. prilagođavanje prostora i načine izlaganja umetničkih dela tako da ona budu pristupačna. Izložba će biti postavljena od 10. oktobra u 12 časova u holu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Za one koji ipak preferiraju filmsku umetnost, jedinstveni međunarodni filmski festival „Uhvati film” koji se bavi tematikom invalidnosti biće održan od 12. do 16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. „Uhvati film”  je prvi filmski festival u Srbiji pristupačan slepima, gluvima i osobama sa fizičkim invaliditetima. Festival je međunarodnog karaktera jer prikazuje filmove iz svih krajeva sveta po izboru stručnog žirija, a ulaz na festival je besplatan.

Povezana vest:  38. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra 2022.

Izvođačka umetnost u okviru Supermoćnih

Muzička umetnost takođe će biti uključena u program „Supermoćnih”, na poseban način, kroz nastup bečkog ansambla za savremenu muziku. Koncert muzike na 120 decibela, bečkog klasično-eksperimentalnog sastava Black Page Orchestra, održaće se 14. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova, a ulaz na koncert je besplatan. Na koncertu će se publici podeliti štitnici za uši, a potom izvesti program sastavljen od savremenih kompozicija stranih i domaćih autora. Ansambl donosi spajanje klasičnog instrumentalnog sastava sa snažnom energijom uz podršku elektronske muzike i video-projekcija. Udruženje penzionera „Seniori” realizuje umetničko-aktivistički projekat „Vintidž teatar” čiji će rezultat biti predstava „Kad porastem biću star/a” koja će se održati 11. oktobra u 19.30 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Projekat „Vintidž teatar” okuplja generaciju ljudi 65+ i uključuje ih u aktivan pozorišni proces propitujući teme starenja, stereotipa prema starijim osobama, pozicije u društvu i sistema vrednosti ovih vintidž generacija.

Povezana vest:  POZIV EXIT DOBROVOLJCIMA ZA POMOĆ U POPLAVAMA

Programski luk „Druga? Evropa” biće veliko finale Evropske prestonice kulture koje će od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokrenuti pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovešće do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Foto: EPK V.Veličković