jura_stublic

Jura proslavlja 30 godina Filmovih prvenaca

 

Rok muzičar Jura Stublić koncertom u zagrebačkom klubu „Bugalu“ (Boogaloo) 25. Februara proslaviće 30 godina od kako je njegov tada novotalasni sastav „Film“ objavio prvenac „Novo, novo, novo…“ i koncertni mini album „Film u Kulušiću Live“.

-Uveren sam da je u to doba delovala skupina autora koja je kreirala najsvetlije trenutke moderne kulture. Bilo je to poput Ilirskog preporoda – rekao je Stublić, a prenosi u saopštenju „Kroacija rekords“ (Croatia Records).

Povezana vest:  Lejdi Gaga u nastavku filma "Mačeta"

„Film“ se pročuo 1980. godine pobedom na Subotičkom festivalu sa generacijskom pesmom „Neprilagođen“, potom je za malu slovenačku kuću „Helidon“ objavio debitantski vinilni album „Novo, novo, novo…“ (1981), a ubrzo za veliki „Jugoton“ mini album snimljen 11. februara 1981. godine u kultnom, danas ugašenom zagrebačkog klubu „Kulušić“.

Iako kritika na prostoru bivše Jugoslavije obe ploče uvrštava među najbolja izdanja „Filma“, pre svega po nekoliko nekoliko pesama, ni „Novo, novo, novo…“, ni „Film u Kulušiću Live“ (1981) nisu u celosti objavljeni u na CD-u ili u digitalnoj formi.

Povezana vest:  Lu Rid je bio "monstrum", voleo da tuče žene

Pred koncernto gostovanje u Beogradu marta 2009. godine, Stublić je rekao agenciji Beta da radi na kompilacijskom albumu na kome će se prvi put na CD-u naći neki rani radovi grupe „Film“, ali se takvo izdanje do danas nije pojavilo.

-Počeo sam da masterizujem naše stare snimke, prve albume grupe ‘Film’ koji nikad nisu izašli na CD-u, i onda ću napraviti jednu kompilaciju sa tim najstarijim radovima. Vrlo mi je to interesantno i sad otkrivam neke stare vrednosti u tome! Radim sa jako skupom opremom da to baš zvuči kao nekad i još bolje – rekao je tada Stublić.

Povezana vest:  Novi singl grupe Gift – Korak ispred

Od ranih albuma „Filma“ za sada je „Kroacija rekords“ na CD-u jedino reizdao 2003. godine „Sva čuda svijeta“ (1983), a ostaju uz prvenac i „Kulušić“, još i „Zona sumraka“ (1982) i „Signali u noći“ (1985).