Čuveni beogradski rok bend “Električni orgazam” održao je sinoć koncert u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, povodom 40 godina od izlaska drugog albuma “Lišće prekriva Lisabon” iz 1982. godine.

Nerazdvojna rokerska petorka – frontmen benda Srđan Gojković Gile, Ljubomir Đukić Ljuba, Zoran Radomirović Švaba, Blagoje Nedeljković Pače i Branislav Petrović Banana pružila je izuzetan nastup od puna dva sata i 29 pesama, na veoma sadržajnoj i bogatoj set listi.

Ekskluzivan koncert sastav je startovao sa pesmama upravo sa neobičnog i konceptualnog albuma „Lišće prekriva Lisabon“, koji slavi 40. rođendan – „Bomba“ i „Alabama“.

„Dobro veče, ljudi. Lišce prekriva Beograd. Hajde onda krenimo, ili pođimo“, obratio se kratko lider benda i najavio upravo numeru „Pođimo“.

Rok sastav ovom prilikom nije odsvirao sve pesme sa pomenutog antologijskog albuma, kako je to ponekad običaj kod muzičara, već je umešno kreiran izbor pesama koje publika dugo nije imala priliku da sluša uživo.

Gile i Ljuba su se veoma efektno smenjivali za mikrofonom, sa veoma zahtevnim vokalnim deonicama numera koje su u početku karijere sa prvim albumima bile u žanru pank muzike.

Tako su nastavili u tom nizu – “Afrika”, ogroman neprevaziđen hit “Krokodili dolaze”, onda mešavina povratka na album slavljenika- “Četvoro”, “Znam”, “Leptir”, uz raniji hit „Vi“.

Povezana vest:  Biebermanija trese Hrvatsku i region

„Malo da se vratimo na naš „Paket aranžman“, Gile je na veliko oduševljenje započeo pank hit nad hitovima koji gotovo nikad ne bledi – “Zlatni papagaj” i bez sekunde pauze Ljuba je vokalno, kao uvek briljirao na pank rok atrakciji “Nebo”.

„Idemo sad na prvi singl sa „Lišće prekriva Lisabon“, pevač i gitarista Gojković je najavio naslov “Dokolica” koja je zagrejala fanove pošteno.

Gile kao uvek je bio domaćin koncerta, koji uvodi publiku u svoj bogat opus kao čas istorije domaćeg rokenrola čiji su oni veoma značajan deo. Inače je voda benda imao na sebi majicu sa omotom albuma „Lišće prekriva Lisabon“ na kome je uslikan nažalost prerano preminuli bubnjar Goran Čavajda Čavke, naravno nikada prežaljeni umetnik.

„Putujemo malo u budućnost, back to the future, jedan skok na album „Letim, sanjam, dišem“, uveo je Gile auditorijum u hit „Hajde, bejbe, Daj da vidim sad“ sa rasplesanom salom „Amerikana“.

Veoma često grupa ne dozvoljava ljubiteljima da barem malo predahne, odmori, već iz ogromne kolekcije hitova oni su nastavili da oduševljavaju i to ovim redosledom – retko snažan biser “Da si tako jaka” i naravno maestralni “Kapetan Esid“ – uvek publika sa upaljenim mobilnim telefonima na ovoj rok baladi i peva romantične stihove „Sve moje više nije moje, sve moje sad je tvoje“.

Povezana vest:  PlayOn Fest ovog vikenda!

Pesma “Gde smo sad?” malo je bila podsećanje na poslednji istoimeni album od pre četiri godine.

Filmska muzika je uvek dobrodošla, te je usledila numera “Seks, droga, nasilje i strah” i “Svečane bele košulje” – apsolutno remek delo iz hit filma “Crni bombarder” (1992) Darka Bajića.

Foto: Marija Mlađen/ATA Images

Kompozicija “Skamenjen”, ne tako često na repertoaru benda, večeras je imala svoju snažniju ulogu (tokom pandemije realizovan je spot za tu stariju numeru), i vrhunac ovog segmenta bio je takođe hit u šmekerskom mačo stilu -“Spojimo se sad”.

Set lista je uključila “Bio sam loš”, uvek simpatična i mnogima omiljena “Ja sam težak k’o konj”, da bi u jednom dahu obradovali auditorijum sa “Nemaš nikom ništa da daš” i uvek razigranom atrakcijom “Igra rok’en’rol cela Jugoslavija” (još više beše popularna u anti-ratnom filmu „Lepa sela lepo gore“ (1996) Srđana Dragojevića).

Usledila je duhovita i moćna “Debela devojka” koja stalno izmori publiku od snažnog horskog pevanja i plesa, posle toliko odsviranih hitova.

Povezana vest:  Madona: Govorila sam metaforično

„Ovo je bila naša omiljena pesma“, otkrio je Gile za kultnu numeru “Bejbe, ti nisi tu”, i lagano se nazirao završetak ove rok odiseje večeras.

„Evo za kraj jedna pesma za ovog dečka na mojoj majici, za Čavketa – “Kako bubanj kaže”, emotivno je lider podelio sa publikom ljubav prema dragom prijatelju i kolegi iz benda, tako da je i pevao „Kako Čavke kaže“.

„Mi smo se bavili umetničkom muzikom, ne komercijalnim aspektom, i nije nam bilo važno koliko ćemo ploča prodati. Govorili su nam sa više strana da je taj album jedinstven, da nema nikakve uzore u drugim umetnicima ili albumima“, prisećao se ranije frontmen benda o slavljeničkom albumu.

Na bis su izveli dve numere, prva beše -“Konobar”, sa vokalom Ljube, jer je upravo on i napisao tekst te pesme 13. januara davne 1980.godine u kafani „Mornar“ preko puta Doma omladine, kada je zvanično i osnovan „Električni orgazam“, kako je podsetio Gojković.

“ I za kraj jedna egzistencijalna, izvolite“, duhovito je Gile predstavio kompoziciju – hit “Ne postojim”, i time definitivno završio još jedan uspešan koncert nakon 130 minuta žestoke svirke.

Foto: Marija Mlađen/ATAImages