U subotu, 1. aprila u 20 časova u Bioskopu Balkan, muzičar Vladimir Blagojević održaće koncert pod nazivom „Nova srpska muzika za harmoniku solo“. Na ovom nastupu biće izvedena dela Dražana Kosorića, Branke Popović, Rikarda Švarca, Juga Markovića, Zorana Komadine, i Dragane Jovanović. Koncert su podržali Fondacija Saša Marčeta, SOKOJ i Bugari Armando.

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici.

Povezana vest:  IL DIVO NA SCENI SA SIMFONIJSKIM ORKESTROM

Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku među kojima su najznačajnija: „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1995; Svetski kup u Švajcarskoj 1996; „Grand Prix“ u Francuskoj 1997; „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1997. i 1998; Svetski trofej u Andori 1997; Svetski Trofej u Italiji 1998. Bio je finalista takmičenja „Chain“ za sve instrumente, u Varšavi 2003. godine.

Vladimir Blagojević je dugi niz godina pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom. U prvom redu je ansambl „Modern“ iz Frankfurta sa kojim kontinuirano nastupa već petnaest godina u gradovima poput Berlina, Pariza, Brisela, Milana, Frankfurta, Amsterdama, Londona. Bio je pridruženi član ansambla Pol Kle iz Berna sa kojim je nastupao u Ženevi, Buenos Ajresu, Cirihu, Bernu i Budimpešti. Od 2004. godine je stalni član ansambla „pre-art“ iz Ciriha sa kojima je zabeležio više od 40 nastupa u gradovima Švajcarske, Francuske, Nemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Nastupa i sa renomiranim ansamblom „Klangforum“ iz Beča.

Povezana vest:  Paris Hilton najavila novi album

Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6″ 2012. godine, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.

Poslednjih nekoliko godina ga posebno interesuje promocija domaćeg muzičkog stvaralaštva. Kroz saradnju sa ansamblom „Studio 6″, violistom Sašom Mirkovićem, gostujući u drugim ansamblima, i kao solista, do sada je premijerno izveo preko 100 kompozicija domaćih autora, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Povezana vest:  Topić, Divljan i Miroslav Ilić u Bojčinskoj šumi

Foto: Privatna arhiva