Sećanje na Tošeta Proeskog

tose_koncertDa je makedonski slavuj živ, danas 25. januara bi proslavio 29. rođendan, a u Skopju je u nedelju uveče održan humanitarni koncert u znak sećanja na ovog izvanrednog pevača.
„Humanošću do svetlosti“ naziv je je koncerta koji je se održan u dvorani Boris Trajkovski u Skopju, a koji su putem malih ekrana mogli da vide stanovnici sedam zemalja. Koncert su vodila poznata lica iz četiri zemalje – makedonski glumac Igor Džambazov, Crnogorac Dražen Bauković, srpski glumac i voditelj Milan Kalinić i hrvatski glumac Dalibor Petko.
Na koncertu je promovisan i album „Još uvijek sanjam da smo zajedno“ na kojem su pesme koje je on napisao, ali nije stigao da ih snimi, izveli njegovi prijatelji Nina Badrić, Toni Cetinski, Aki Rahimovski, Boris Novković, Jelena Tomašević, Kaliopi, Elena Ristevska, Oliver Mandić kojem je ovo bilo prvo pojavljivanje na sceni posle 20 godina, Bebi Dol i Željko Mitrović, nekadašnji basista benda Oktobar 1864.
-Bila je velika čast pjevati sinoć u Skopju pjesmu koju je napisao Toše. Atmosfera je bila čudesna i vrlo emotivna, a dvorana je bila puna ljubavi. Toše je uistinu bio anđeo koji je prosuo svoju ljubav na cijelu ovu regiju i napravio most ljubavi među ljudima. On je bio velika ljubav i velika radost te će se teško ponoviti da netko bude poput njega. Fali puno – izjavila je Nina Badrić za Index.hr.
Ovaj humanitarni koncert prokomentarisao je i Boris Novković: -Bilo je nabijeno jednom energijom i emocijom. Od onih lijepih pa do onih pomalo tužnih emocija, svega je bilo. Toše nam svima nedostaje, a koncerti u njegovu čast polako prelaze u tradiciju .
Na akustičnim gitarama učenici muzičke škole „Nikola Karev“ iz Tošinog rodnog Kruševa, pojačani njegovim rođakom Kristijanom izveli su pesmu „Trešnja“
Sav prihod od prodaje ulaznica ide za uvođenje struje u manastir Sveto Preobraženje u Kruševu, a organizatori koncerta su Međunarodna fondacija Toše Proeski, Vlada Republike Makedonije i EVN Makedonija.
Tošetovi fanovi su danas na gradskim trgovima širom bivše Jugoslavije obeležiti njegov rođendan paljenjem sveća, a na njegovom grobu u Kruševu, obožavaoci su već od ranog jutra palili sveće i polagali cveće.

Povezana vest:  BAD pop-up projekat je ponovo tu! Save the date 13.01.2017.

Spot za neobjavljenu Tošetovu pesmu

Kolaž Tošetovih pesama na engleskom s video bima i izvođenje desetak njegovih nikad objavljenih pesama, nisu bile ni prineti naslovnoj numeri novog albuma ‘Još uvijek sanjam da smo zajedno’, premijerno izvedenoj na početku koncerta. 

Spot za pesmu možete pogledati OVDE!