Čuveni Klub Studenata Tehnike (KST) ove godine slavi 70 godina postojanja. U sklopu jubileja, u utorak, 14. maja biće održana koncertna promocija albuma „Svet“ pijanistikinje Mare Dupont.

Mara Dupont je pijanistkinja i kantautorka, a trenutno živi na relaciji Srbija – Francuska. Domaćoj publici do sada se predstavila sa dva autorska singla „Diši duboko“ i „Nisi tu“, a u toku je priprema promocije njenog albuma prvenca „Svet“.

Mara je povodom koncertne promocije u KST-u izjavila: „Ovo je zaista velika stvar za mene. Pored toga što ću predstaviti svoj prvi album, imam priliku da nastupam u KST-u koji je u velikoj meri obeležio moje studentske dane u Beogradu. Od žurki vikendom, pa do nezaboravnih novogodišnjih Maskenbala. Ujedno mi mnogo znači što će uz mene na bini i iza nje biti dosta mojih prijatelja. Za publiku spremamo jedan nesvakidašnji koncert koji će ih povesti na zanimljivo muzičko putovanje“.

Povezana vest:  One Direction nastupa na Radio 1 Teen Awards u Londonu

Nakon beogradskog koncerta, Mara Dupont će nastupiti u sredu, 15. maja u Kulturnom centru Zlatibor i u četvrtak, 16. maja u Požegi.

Album „Svet“ sastoji se od tradicionalnih balkanskih numera obrađenih u džez maniru. Snimljen je u studiju Dušana Novakova u Beču, a pored Mare kao vokalne solistkinje i aranžera pesama, tu su i Miloš Čolović (kontrabas), Nikola Stanošević i Urs Hager (klavir), Jasmin Sultanić (bubnjevi) i Rastko Obradović (saksofon). „Svet“ je album na kome se mogu čuti dobro poznate melodije, ali u drugačijem izdanju. Iskusni muzičari sa lakoćom donose zvuk Balkana obojen džezom.

Nakon završenog klavirskog odseka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Mara Dupont je radila sa baletskim plesačima u Narodnom pozorištu, kao i u muzičkim školama u Beogradu i svom rodnom Užicu. Poslednjih nekoliko godina radi i kao muzički supervizor za kruzer kompaniju ‘AIDA’ iz Nemačke.

Povezana vest:  Noć muzike sutra na Tašu

Karte za koncert biće u prodaji od 20. aprila u Klubu studenata tehnike (od 09-17h), a mogu se rezervisati i putem telefona 011 3218 391 ili na mejl [email protected].

70 godina KST-a

KST je počeo sa radom 1952. a zvanično osnovan kao institucija, odlukom Rektora Visoke Tehničke škole 24. februara 1954. godine kao studentski klub Tehničkih fakulteta.

Kao jedan od najdugovečnijih i stariji od nekih od najpoznatijih sličnih klubova u Evropi i svetu, KST će tokom 2024. pod sloganom „Igra bez prestanka“ javnosti prikazati šta se sve dešavalo u poslednjih 70 godina, šta se radi danas i u kojim pravcima mogu da se razvijaju duh, kultura i kreativnost studenata Beogradskog univerziteta. Klub danas radi kao kafe, četiri puta nedeljno kao noćni klub-diskoteka, a preostalo vreme se koristi za scenske, muzičke, obrazovne i zabavne produkcije.

Povezana vest:  Ruska kandidatkinja za Evroviziju izazvala polemiku u Ukrajini

U dugoj i bogatoj istoriji KST je ugostio poznate profesore, književnike, pesnike, besednike, novinare, diplomate, takoreći sve glumce beogradskih pozorišta, izvođače moderne, rok i džez muzike, humoriste, sportiste i javne ličnosti. Stvarao je i sopstvene programe koji su postali kulturni fenomeni grada kao što su najdugovečnija Diskoteka u Beogradu (53 god), čuveni Maskenbal (50 god), Pešački reli (49 god), Brucošijade, mjuzikle i veliki broj koncerata za pamćenje. Za sve ove godine kroz KST je prošlo preko pola miliona studenata.

Foto: Božidar Fotografija