Revijalni deo 53. Perwoll Fashion Week-a zatvorila je modna kreatorka Irena Grahovac revijom HAL9000, u prostoru ex bioskopa Balkan.

Irena je, kao i prolećni Perwoll Fashion week, inspirisana Veštačkom inteligencijom koja nastaje iz prirodne. Dok je pravila skice, slušala je muziku iz filma „Odiseja 2001. u svemiru“ i premišljala o nastanku prirodne inteligencije i simbolici prve scene pomenutog filma, kada je pračovek podigao kost i iskoristio je kao oružje kojim nadjačava ostale jedinke. Prirodnom selekcijom i slučajnim mutacijama kroz istoriju razvija se prirodna inteligencija kao osnov za nastanak veštačke inteligencije.

Povezana vest:  Dan zaljubljenih u Lisca donjem vešu

– Ako je prirodna inteligencija zora, a veštačka inteligencija suton, šta nastaje nakon toga? Vođena ovom idejom inspiraciju sam pronašla u filmu „Odiseja 2001.u svemiru“. Film slikovito opisuje vremenski raspon od te „zore“ do „sutona“ – objasnila je Irena svoja premišljanja.

Reviju je otvorio nastup balerine Drine Pešić, zatim su pistom prošetale glumice Jelena Gavrilović i Katarina Radivojević, kao i poznata influenserka Uki Q. Na pisti smo mogli videti pre-fall 2024 kolekciju koju čini neobičan spoj prirodnih i veštačkih materijala – jagnjeće krzno u svom sirovom obliku kombinovano je sa najsavršenijim tech materijalima. Igra mat i sjajnih površina, uklapanje zemljanih tonova (braon, oker, bež…) sa pastelnom plavom, neobične forme i stilizovane S siluete daju poseban pečat ovoj kolekciji. Dve boje plave predstavljaju „zoru“ i „suton“ – prirodnu i veštačku inteligenciju, a između je tamnilo,oslikano kroz neizbežnu crnu i tamno braon. Crni kožni mantili savremenih krojeva i bunde od prirodnog i veštačkog krzna u oversized formama dopunjeni su zanimijivim aksesoarom – torbama i šeširima izrađenim kako od prirodnog, tako i od veštačkih materijala. Poigravanje formom – od klasične „Irena Grahovac“ figure koja je savršeno ženstvena, do aktuelnih predimenzioniranih „spejsi“ oblika prikazuje raskošnu igru modnog dizajna.

Povezana vest:  Džoana Rouling lansira novi vebsajt posvećen Hariju Poteru

Reviju su iz prvog reda pratile mnoge poznate ličnosti, među kojima Verica Rakočević, Snežana Dakić, Leontina, Brankica Janković, Branko Rosić, Goca Tržan, i mnogi drugi.

U skladu sa pomenutom inspiracijom, a i aktuelnim sloganom manifestacije, Irena je poslala poruku MaštAI!