najajvar majstor za 2014. godinuTim „Srednja škola Svetozar Krstić Toza – Vučije tim 2″ iz Leskovca pravi najbolji ajvar u Srbiji za 2014. godinu!

Prema mišljenju stručnog žirija, ali i posetilaca izabran je najajvar majstor manifestacije „Izađi mi na teglu“ u Srbiji na pobedničko postolje popela se ekipa „Srednja škola Svetozar Krstić Toza – Vučija tim 2″ iz Leskovca.
-Očekivali smo pobedu i nadali joj se. Kao najmlađa ekipa manifestacije imali smo veliku želju da pobedimo. Svi su nas pitali šta je tajni sastojak, ali moramo da razočaramo radoznale – nema tajnog sajstojka, samo trud i vera u sebe! – istakao je pobednički tim iz Leskovca.
U oštroj konkurenciji drugo mesto osvojio je tim „Vesele domaćice “ iz Opova, a treće mesto pripalo je ekipi „Moj Ajvar“ iz Srbobrana.
Najkreativnije ime nosi tim „I war“ iz Kanjiže, a najlepši štand ima tim „Bakina tajna“ iz Vranja.
Ovu jedinstvenu manifestaciju, podržala je Turistička organizacija Beograda, ali i Uprava grada Beograda.
-Zaista mi je drago da je grad deo ovako pozitivne manifestacije i da je Beograd ugostio sve one koji prave naš tradicionalni specijalite, jer je Srbija prepoznatljiva po ajvaru i ovo je najbolji način da pronađemo najrecept – izjavio je Dragomir Petronijević, član gradskog veća grada Beograda.
Takmičenje u pravljenju ajvara ujedinilo je sve ljubitelje tradicionalne zimnice od paprika i postaklo ih da ukrste varjače u potrazi za najboljim receptom u Srbiji. Manifestacija „Izađi mi na teglu“ ima za cilj da predstavi jedan drugačiji, turistički, ugao Srbije i da kroz mozaik slika i ukusa pokaže da i Srbija brend za svet ima.
Nakon dva meseca portage za najboljim receptom u 15 gradova, preko 1000 takmičara i preko 3000 proizvedenih tegli ajvara ekipa manifestacije „Izađi mi na teglu“, sa poslednjim sunčevim zracima oktobra, poklonila je Srbiji najbolji recept za 2014. godinu i pozvala sve koji nisu imali hrabrosti da prestave recept ove da budu deo manifestacije sledeće godine.
-Manifestacija je jedan putujući karavan koji je krenuo sa severa Vojvodine 28. avgusta i evo, sada smo konačno nakon velikog finala u Beogradu dobili najbolji recept. Obišli smo 15 gradova u Srbiji, i poneli najlepše slike i ukuse iz svih krajeva naše zemlje. Pobednički tim je ujedno i najmlađi tim koji je učestvovao na menifestaciji i zaista smo pronašli recept da sačuvamo tradiciju, jer na mladima najbolji recepti ostaju – naglasila je Ljiljana Vukotić, producent manifestacije „Izađi mi na teglu“

Povezana vest:  Pokloni bez povoda: najbolji komadi sa sniženja kojima možete obradovati sebe i druge

O manifestaciji

Organizacija „Bašta Mašta“ pokrenula je ove godine jedinstvenu manifestaciju „Izađi mi na teglu“ koja je u osnovi zabavno-takmičarskog karaktera. Naime reč je o takmičenju u pripremi ajvara koje je organizovano u 15 gradova Srbije, kako bi se pronašao najajvar majstor u našoj zemlji, a bogatim zabavno edukativnim programom svi posetioci zabavili. Organizovna je manifestacija koja će biti autentičan turistički moment svakog grada u kom se organizuje, manifestacija o kojoj će se pričati cele godine.
Finale u Beogradu okupilo je sve lokalne pobednike, ali i sve ljubitelje ajvara koji su imali priliku da pored degustacije specijaliteta od paprike posete i izložbu profesionalnih proizvođača ajvara, sa ciljem da ona sledeće godine poprimi razmere pravog „Sajma ajvara“.
Manifestacija „Izađi mi na teglu“ predstavila je jedan drugi ugao Srbije i na moderan način pokazala da je moguće ostati tradicionalan!

Povezana vest:  Dvadeset prazničnih hlebova širom sveta