Lekovite i aromaticne biljke sa Stare planine 1BERBA LEKOVITOG BILJA NA STAROJ PLANINI

Tradicionalno, na Ivanjdan, na Staroj planini organizovana je berba lekovitog i aromatičnog bilja. Autohtone vrste bilja koje rastu na Staroj predstavljaju rezultat isključivo prirodnih procesa, a svake godine ovoj manifestaciji koja je postala zaštitni znak čitavog kraja, priklanja se sve veći broj berača.
Brend Stara planinska riznica svoje poreklo i jedinstvenost duguje netaknutoj prirodi Stare planine, koja zahvaljujući velikom broju različitog rastinja, predstavlja nacionalni park prve kategorije i park najveće nacionalne važnosti za biljne i životinjske vrste. Stara planinska riznica poseduje dozvolu za branje, otkup i komercijalno korišćenje bilja izdatu od Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.
Kako bi se obezbedilie potrebne supstance iz biljaka, u Staroj planinskoj riznici koriste se tradicionalne metode koje su jednostavne i brze tako da u potpunosti čuvaju i u proizvode prenose netaknuta lekovita svojstva biljaka.
Bilje se ne uzgaja namenski, već nekontrolisano raste u prirodnim uslovima i u ekološki potpuno čistim predelima Pirotskog okruga. Upravo iz tog razloga, svaki potrošač može biti siguran u izuzetno visok sadržaj ekstrata lekovitog bilja ovih proizvoda. Poseban način proizvodnje koji podržava obnovljenu potrebu za životom i u skladu je sa prirodom, omogućava da su svi proizvodi proizvedeni bez veštačkih aditiva i ostalih štetnih agenasa.
Stara planinska riznica razvija svoje poslovanje kako bi prirodni proizvodi za svakodnevnu negu bili dostupni svakom ko u sebi ima potrebu i želju za zdravim životom i osećajem zadovoljstva.

Povezana vest:  Džon Galijano: Nisam rasista