Bassekou-Kouyate

Koncert Baseku Kujaté povodom „Dana Frankofonije“ 25. mart u DOB-u

Baseku Kujaté (Bassekou Kouyaté) rođen je u Maliju gde je napravio pravu revoluciju u muzičkoj tradiciji ove zemlje, koristeći na svojstven način tradicionalni instrument ngoni, afričku vrstu laute. Pre nego što je započeo karijeru sa svojim sastavom, nastupao je sa mnogim poznatim umetnicima među kojima su: Taj Mahal, Dee Dee Bridgewater, Damon Albarn, Youssou N’Dour, Ali Farka Touré i posebno Toumani Diabate.

Povezana vest:  Dina Jashari je dobitnica Nagrade Milan Mladenović sa pesmom ,,Doma"

Svaki nastup Basekua i njegovog orkestra primećen je zbog sjajne atmosfere i energije koju odašilju sa bine, a njegov prvi album „Segu Blue“ (2007) višestruko je nagrađivan. Drugi album „I Speak Fula“ (2009) dočekan je sa još više žara, donoseći mu status jednog od najboljih novih autora poreklom iz Zapadne Afrike, rastuće world music zvezde.

Povezana vest:  „Balkanopolis & prijatelji" spremaju spektakl u Areni

Baseku Kujaté je dobio „BBC World Music Award“ kao najbolji afrički muzičar 2008. i nominovan je ove godine za nagradu Grammy u kategoriji World Music. Ovog proleća će, u okviru svoje evropske turneje, uz podršku Francuskog Instituta u Srbiji i Ministarstva Kulture Republike Srbije, povodom „Dana Frankofonije“ održati i tri koncerta u Srbiji, dok je za leto već najavljen kao jedna od najvećih zvezda na Main World Music Stage-u prestižnog „Sziget“ festivala u Budimpešti.

Povezana vest:  Najveća scena na svetu u Kombank Areni - THE WALL LIVE

Koncert u Beogradu organiziju Multikultivator i Ring Ring u saradnji sa Francuskim Institutom u Srbiji i Domom omladine Beograda.

Ulaznice po ceni od 600,00 dinara u pretprodaji (700,00 na dan koncerta) mogu se kupiti na biletarnici Doma omladine, a koncert počinje u 21:00 čas.