CULT_promo_2

THE CULT u Beogradskoj areni 4. juna!

 

Cult, jedan od najpopularnijih, ali i najosporavanijih sastava druge polovine osamdesetih, održaće koncert u Beogradskoj areni, 4. juna.  Mada pod sadašnjim imenom postoji od 1984. godine, Cult je rođen 1981. godine, kada je Estberi (Ian Astbury) osnovao gotik-rok bend Southern Death Cult, nazvavši ga po indijanskom plemenu koje je u 14. i 15. veku naseljavalo deltu Misisipija.

Estberi je 1983. godine osnovao novu grupu Death Cult, kojoj se pridružio gitarista Bili Dafi, ali je ubrzo iz imena izbacio reč „death“ (smrt), plašeći se loših asocijacija.

Kupeći mistiku i opsesiju Doors-a, gitarsku orkestraciju Led Zeppelin-a i tro-akordske udare AC/DC, dodavajući elemente post pank gotik roka, Cult je dobio sledbenike u rodnoj Britaniji polovinom osamdesetih sa singlom kao što je “She Sells Sanctuary” pre proboja na američko metal tržište u kasnim osamdesetim pesmom “Love Removal Machine”.

Povezana vest:  Kasabijan i Kings of Leon na engleskom festivalu Vi

Prvi album „Dreamtime“ objavljen je na jesen 1984. koji je, uz singl „Spiritwalker“, bio veliki hit na nezavisnim top listama. “Love”, objavljen godinu dana kasnije, nastavlja u hard roku i dolazi do četvrte pozicije na listama u Britaniji.

Za treći album, grupa menja svoj sastav – Stjuart prelazi na ritam gitaru, pridružuju im se basista Kid Chaos kao i producent Rick Rubin. Kao rezultat, nastaje album “Electric” po mnogima najžešći i najteži do danas. Upravo sa njega se izdvaja singl „Love Removal Machine” koji bendu stvara fanove i u Americi a album 1987. godine, dostiže među top 40.

Ipak, tenzije među članovima i dalje traju tako da bend ponovo menja svoj sastav 1988. godine. Tada objavljuju i „Sonic Temple” najuspešniji album CULT-a ikada. Hit singl „Fire Woman” našao se među top 10 pesama na američkoj listi a ubrzo bend počinje da nastupa i sa grupama kao što Motley Crue i Aerosmith i kao predgrupa benda Metallica na njihovoj „Damaged Justice” turneji. Problemi sa zavisnošću i česte svađe i dalje traju pa bend napušta Sorum koji se pridružuje „Guns N’ Roses” i Stjuart. Zamenjeni bubnjarem Mikijem Karijem (Mickey Curry) i basistom Čarlijem Drejtonom (Charlie Drayton), objavljuju album „Ceremony” 1991. godine koji dobija jako slabe kritike i razočaravajuće rezultate. Nakon toga, bend odlazi na trogodišnju pauzu da bi 1993. godine samo za britansko tržište objavili kompilaciju hitova “Pure Cult” koja se našla na prvoj poziciji top liste najprodavanijih albuma. Novi album izdaju 1994. godine koji ponovo dolazi na loše kritike i prodaju tako da se u proleće, 1995. godine, razilaze.

Povezana vest:  X FACTOR 2013, Željko poručio Kristini: Ne govori da je neko sigurni pobednik!

Novi Cult sa Metom Sorumom (Matt Sorum) i Martajn Lenoblom (Martyn LeNoble) koji se pridružuju Estuburiju i Dafiju, nastupa na Tibetan Freedom festivalu 1999. godine. Bend u ovom sastavu objavljuje 2001. album „Beyond Good and Evil” pre ponovnog povlačenja. Estberi se pridružuje bivšim članovima Doorsa u bendu „Doors of the 21st Century” kasnije preimenovom u „Riders on the Storm”.

Povezana vest:  Džinks dobri sa oba ogranka Haustora

2007. godine Estberi najavljuje da se ponovo pridružuje Dafiju u novoj verziji Culta sa basistom Krisom Vajsom (Chris Wyse) i bubnjarom Džonom Tempesta (John Tempesta) i objavljuju album  „Born Into This”.

Koncert u Beogradskoj areni 4. juna, biće treći nastup ovog benda u našoj zemlji.

Ulaznice po cenama od 2.500, 2.900 i 3.500 dinara biće u prodaji od danas, petka, 25. marta na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Kulturni centar Beograda, Eventim, „Ušće” Shopping centar, knjižara Delfi (SKC), Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets,rs, www.eventim.rs.