pips

Zagrebački Pips pripremaju zadihano koncertno izdanje

Pop-rok sastav „Pips, čips end videoklips“ (Pips, Chips & Videoclips) do novembra bi trebao da objavi CD i DVD nazvan „2×2“, sa snimcima sa nedavna dva koncerta u „Plesnom centru“ u matičnom Zagrebu.

Frontmen „Pipsa“ Dubravko Ivaniš rekao je agenciji Beta da će se krajem leta pojaviti najavni singl za živo izdanje „Pipsa“, čije ime „2×2“ sugeriše „dva koncerta po dva sata“, koje neće biti lažirano, na način na koji se to sada radi u svetu.

-Zanimljive su laži sa živim izdanjima. Svi ‘fejkaju’, apsolutno svi na svetskom nivou! Zašto? Zato što su pevači zadihani. Još se nije pojavio ko može fantastično plesati i pevati istovremeno. Gospodo, ko veruje, taj je budala. Ta zadihanost se primećuje, pa se ponovo snimaju vokali – tvrdi Ivaniš.

Povezana vest:  MTV EXPRESS: MANGA

Poslednji živi albumi sa „svom svojom prljavošću i nesavršenstvom“ izdavani su sedamdesetih i osamdesetih godina u svetu, kaže Ivaniš, ali su potom bendovi i muzička industrija navikli slušaoce na koncertna izdanja, koja zvuče „kao studijski snimak uz malo dodane publike“.

-Ti više ne možeš da uradiš živi album pankerski prljavo, već to moraš dovesti na nivo na koji su ljudi sada navikli. Međutim, to za nas ne važi. Moj bend je dobar, a ja sam zadihan, pa ti vidi -kaže Ivaniš.

Povezana vest:  Godišnjica smrti Tošeta Proeskog

„Pips“ su debitovali u Beogradu tek prošle godine samostalnim koncertom u Domu omladine, a vratili su se u istu dvoranu „Amerikana“ ovog vikenda nastupom na festivalu „Long Najt“ (Night), kad su u repertoar uvrstili obradu „Poslednji dani“ novotalasnih „Idola“.

Ivaniš kaže da je „odrastao na beogradskim bendovima“ i da smatra za lični poraz što u Beogradu nije svirao pre 2010. godine.

-Ne verujem da smo zasitili publiku u zadnjih 20 godina – kaže kratko i ironično zagrebački muzičar.

U Srbiji i dalje prilična nepoznanica, „Pips“ su u Hrvatskoj nagrađivani, hvaljeni i poznati po hitovima „Teroristi plaču“, „Zdenka i vanzemaljci“ ili „Poštar lakog sna“. Poslednji CD album „Pjesma za gladijatore“ objavili su 2007. godine, a prošle su zaokružili dve decenije karijere stavivši kompletnu diskografiju u mp3 formatu na USB stik nazvan „Dan/mrak“.

Povezana vest:  Sting, Elton John i Lady Gaga na zajedničkom koncertu

Ivaniš kaže da neprekidno radi na novim pesmama, i da uprkos neisplativosti izdavanja albuma, „Pips“ neće odustati od te forme predstavljanja svoje muzike.

-Odrastao sam kad je album bio zakon. To je ozbiljno delo, određeni koncept, priča koju moram ispoštovati od početka do kraja. Nije dobro za posao sanjati o albumima, ali je dobro za moje mentalno zdravlje. Kad će novi izaći ne znam. Što sam stariji imam sve manju fascinaciju muzikom i filmovima i treba mi puno više da bih nekom pesmom bio zadovoljan“, zaključio je Ivaniš.