jello_biafra

Jello Biafra na T-Mobile INmusicu

Jedno od najuticajnijih imena hard-core/punk scene, anarhist, politički aktivist, spoken word pesnik,  istaknuti član Zelene stranke i bivši pevač punk grupe Dead Kennedys, Jello Biafra nastupiće na T-Mobile INmusic festivalu. Nakon izvrsnog koncerta održanog prošle godine u Zagrebu, Jello Biafra i Guantanamo School of Medicine zažariće atmosferu T-Mobile INmusica i počastiti sve posetioce još jednim žestokim nastupom.

Muzičku karijeru započinje 1978. kada napušta fakultet  i javlja se na oglas gitarista East Bay Raya s kojim oformljuje legendarne Dead Kennedys. Uskoro pokreće vlastitu etiketu Alternative Tentacles na kojoj obljavljuju prvu u nizu političkih pesama „California Uber Alles“,  kojim kritikuje tadašnjeg guvernera Kalifornije Jerryja Browna. Ubrzo slede i ostali veliki hitovi poput „Holiday in Cambodia“, „Kill the Poor“, „Too Drunk to Fuck“, koji dobijaju ogromnu pažnju u Americi i u Evropi. Zahvaljujući oštrim, satiričnim i politički angažiranim pesmama u kojima se Biafra bespoštedno obrušava na sve i svakoga, bend se brzo pozicionirao kao ključno, a po nekima i najopasnije ime hard-core scene.

Povezana vest:  Bajaga poziva fanove da predlože pesme za Novi Sad

Treći album, „Frankenchrist“ 1985. izaziva brojne kontorverze zbog provokativnog postera ”Penis Landscape,” švajcarskog umetnika H. R. Gigera, zbog čega je protiv benda podignuta tužba koja je nakon dve godine pravne bitke napokon odbačena. Dead Kennedys se nedugo nakon toga razilaze, ali Biafra se zadržava u muzičkim vodama kao spoken word umetnik i kroz saradnje  s brojnim bendovima, među kojima su i D.O.A., Nomeansno, Melvins, Mojo Nixon, Ministry, Sepultura. Inspiriran rođendanskim koncertom Iggyja Poppa, 2008. osniva bend The Guantanamo School Of Discipline u kojem sviraju Andrew Weiss, Ralph Spight, Jon Weiss i Kimo Ball. Prvi album „The Audacity of Hype“, izlazi 2009. na Biafrinoj etiketi Alternative Tentacles i pravi je dokaz  da je Biafra jednako oštar i provokativan kao i pre dvadeset godina, što će dokazati i svojim nastupom na šestom T-Mobile INmusic festivalu.

Povezana vest:  Završni koncert festivala BUNT sutra u Centru Sava