Naš gitarista iz SAD Petar Kodzas večeras u Madlenianumu

petar_kodzasSrpski gitarista i pedagog iz SAD Petar Kodzas u okviru uvodnog programa ovogodišnjeg 11.Gitar Art festivala održače solistički koncert večeras u Operi i Teatru Madlenianum.
U okviru ciklusa koncerata klasične gitare u Madlenianumu Kodzas će najaviti predstojeći gitarski festival na kome če od 9. do 14.februara u Kolarčevoj zadužbini, Sava Centru, Beogradskoj areni i Domu sindikata nastupiti vrhunski svetski i domaći gitaristi.
Jedan od najznačajnijih srpskih gitarista koji deluju van granica zemlje, Kodzas, na koncertu u rodnom gradu, izvešće svoj najnoviji projekat, dela za solo gitaru brazilskog kompozitora Radamesa Gnatalija (1906-1987).
Kodzas (43) je od 1997.godine vanredni profesor na prestižnoj Istman školi za muziku Univerziteta u Ročesteru gde je nakon diplomiranja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i postdiplomskih studija na Itaka koledžu stekao zvanje doktora muzičke umetnosti u oblasti izvođaštva i književnosti.
Kao izvođač, predavač i član žirija Kodžas je učestvovao na međunarodnim festivalima u Beogradu, Aleksandriji, Itaki i Ročesteru. 
Pored koncerata njegove aktivnosti uključuju prezentacije, majstorske kurseve i predavanja za Gitarsku asocijaciju Amerike, Muzičku omladinu i Muzičko društvo koledža. 
Fasciniran lepotom različitih muzičkih epoha, njegov koncertni program se često zasniva na jednoj temi sagledanoj kroz prizmu različitih kompozitora. Njegov repertoar obuhvata izuzetno širok spektar različitih stilova i pravaca, od prerada renesansnih kompozicija za lautu do savremenih ostvarenja nastalih krajem 20. i početkom 21. veka.

Povezana vest:  Bajaga, Mišo Kovač i Plavi orkestar u Zagrebu