Kombinacija klasičnih i savremenih komedija 

selektor-tasicNa 39. pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostavrenja Srbije „Danima komedije“ u Jagodini, od 20. do 27. marta, gledaoci će videti „kombinaciju domaćih i stranih, klasičnih i savremenih komada, spoj zabave i blagog društvenog angažmana“. Kada je reč o predstavama nastalim na osnovi klasičnih tekstova, na festivalu će biti prikazane tri, ostvarene prema komedijama Marina Držića (Dundo Maroje), Bransilava Nušića (Gospođa ministarka) i Žorža Fejdoa (Buba u uhu), izjavila je na konferenciji za novinare selektor festivala, teatrolog i pozorišni kritičar „Politike“ Ana Tasić. 
-Sve tri predstave karakterišu savremeni i veoma osobeni rediteljski pristupi u tumačenju klasične komediografije, izuzetno zanimljiva značenjska pomirenja, odnosno prilagođavanje klasika našem vremenu, složenijem, slojevitijem, bržem u odnosu na vremena kada su tekstovi nastali – navela je Tasić.
Prestave koje su nastale prema savremenim tekstovima, tri su realizovane na osnovu tekstova stranih pisaca, a jedna prema domaćoj komediji, dodala je ona. 
-Među njima je jedna vodviljska ‘Glasine’ (Nil Sajmona), a dve, u osnovi, karakteriše blaga ironičnost, prisutnost kritike karaktera, odnosno ljudske prirode: ‘Vecera budala’ (Fransis Veber) i ‘Sviraj to ponovo, Sem’ (Vudi Alana) – rekla je Tasić. Samo je jedna predstava na programu ovogodišnjeg festivala nastala na osnovu savremenog domaćeg teksta i ona se „najviše i najdirektnije bavi našom nedavnom društveno – političkom istorijom, te je, u tom smislu, njen humor najvise gorak“. Reč je o predstavi „Pevaj, brate“ Stevana Koprivice, precizirala je Tasić. 
Ove godine, za razliku od prethodne tri, na programu ‘Dana komedije’ je znatno manje prisutan aspekt društvenog angažmana, iako, naravno nije sasvim isključen, napomenula je ona. 
-Selekcija je, naravno, uslovljena produkcijom, a ona je, u Srbiji na polju komedije, u prošloj godini, bila više okrenuta eskapizmu i zabavi, odnosno, tematskoj neobaveznosti i blagosti, raskidom sa težnjama ka suočavanju sa, nesporno, mučnom društvenom stvanošću – rekla je Tasić. U tom kontekstu, publika ovogodišnjih „Dana komedije“ će svakako rasterećenije i bezazlenije uživati u predstavama koje nude širok opseg izvođačkih mogućnosti, ocenila je ona i napomenula da je izbor napravljen na osnovu „tridesetka ponuđenih komedija u srpskim pozorištima“. Tasić je istakla da je u kvantitativnom smislu, prošlogodišnja ponuda bila siromašnija „zbog redukovanosti produkcije“, na šta je opšta finansijska kriza osudila pozorišta, ali kvalitet programa ove godine, „sigurno je na izuzetno visokom nivou“. 

Povezana vest:  Završen 6. međunarodni kongres “Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” u Jugoslovenskoj kinoteci