chris_botti_6 sm

Najpoznatiji trubač današnjice Chris Botti u Beogradskoj areni, 28. juna!

Najtalentovaniji i najpoznatiji trubač današnjice, Kris Boti (Chris Botti) održaće koncert u Beogradskoj areni, 28. juna u okviru scene Arena Session. U intimnoj atmosferi, na koncertu Krisa Botija biće i specijalnih muzičkih iznenađenja sa domaćih prostora.

Od objavljivanja albuma “When I Fall in Love” 2004. godine, Kris Boti je postao najtraženiji i najprodavniji američki džez instrumentalista! Njegova izvođenja privukla su srca ljubitelja pop muzike što mu je donelo četiri “broj 1” albuma, i više zlatnih i platinastih tiraža kao i Grammy nagrada.

Master umetnik i izvođač, Kris Boti, koji je prodao blizu 3 miliona albuma širom sveta, tesno je povezan sa brojnim najboljim muzičarima na svetu, koketirajući sa različitim muzičkim pravcima, popom, džezom i klasičnom muzikom.

Tokom tri decenije, Boti je nastupao i snimao sa najboljima u muzici kao što su legendarni Frank Sinatra, Josh Groban, Michael Buble, Paul Simon, Joni Mitchell, John Mayer, Andrea Bocelli, Joshua Bell i Steven Tyler (Aerosmith) a proslavili su ga nastupi sa Stingom.

Nastupajući 250 dana godišnje, Kris i njegov neverovatni bend sarađivao je sa brojnim simfonijskim orkestrima na prestižnim svetskim pozornicama kao i na ceremoniji za dodelu Nobelove nagrade.

Povezana vest:  Massimo ponovo rasprodao Sava centar

NewYork Times za Botija kaže “lako ga je zavoleti” dok je sam Boti izjavio da mu je jedina želja bila da čuje kritiku „on je jednostavno trubač”.

Od prvog solo albuma 1995. godine i pritajene romantike, Kris Boti je postigao slavu u oblasti savremene, zrele pop muzike.

Njegov stil, džezom prošaran, vodi korake iz kasnih pedesetih Majlsa Dejvisa (Miles Davis), negde između „Porgy and Bess” i „Kind of Blue”, obilujući melodičnim linijama i raspoloženjem. On je Stingov „ljubimac” i Oprin „štićenik” sa izgledom koji zrači i koji svaka kamera voli.

People Magazine proglasio je Krisa u 50 najlepših muškaraca na svetu.

Kris Boti rođen je 12. oktobra 1962. godine kao Cristopher Stephen Botti u muzičkoj porodici. Počeo je da svira trubu sa 9 godina a kada je prvi put čuo izvođenje „My Funny Valentine” od Majlsa Dejvisa u svojoj 12 godini, obećao je sebi da će svirati ceo život.

„Indiana University” napustio je tokom završnih godina studija radi turneje sa Frenkom Sinatrom i Badijem Ričijem (Buddy Rich). 1985. godine seli se u Njujork kako bi radio kao studijski muzičar.

Povezana vest:  Fan pit rasprodan, Goblini imaju poklon za fanove!

1990. započinje deceniju dugu turneju i snimanja sa Polom Sajmonom (Paul Simon) koja mu je donela i nastupe sa drugim pevačima. Tokom tog perioda nastupao je i snimao sa Aretom Frenklin (Aretha Franklin), Natali Kol (Natalie Cole), Bete Midler (Bette Midler), Džoni Mičelom (Joni Mitchell), Natali Merčant (Natalie Merchant) i mnogim drugima.

Na turneji sa Sajmonom, upoznao je saksofonistu Majkla Brekera (Michael Brecker). Ova saradnja rezultirala je albumom Brecker Brothers’ „Out of the Loop”. Album je 1995. godine nagrađen Gremijem.

Botijev prvi solo album “First Wish” objavljen je 1995. a drugi “Midnight Without You” pojavio se 1997. godine.

1999. godine Sting ga je pozvao na turneju kao gostujućeg solistu. Dvogodišnja turneja dosegla je vrhunac albumom „All This Time” i uživo prenošenim nastupom ispred Stingove kuće u Toskani, 11. septembra, 2001. godine. Boti često naglašava da su mu nastupi i saradnja sa Stingom promenila karijeru.

Solo albumi „Night Sessions” u 2001. godini, “December” 2002. godine i “Thousand Kisses Deep” iz 2003. godine donose nekoliko originalnih kompozicija kao i vešto osciliranje sa džezom i popom.

Povezana vest:  Riki Martin kao Če Gevara u mjuziklu Evita

„When I Fall in Love” iz 2004. godine prvi je njegov album koji je dostigao velike tiraže a istim uspehom nastavio je i “To love again: The Duets” iz 2005.

“Chris Botti Live: With Orchestra and Special Guest” objavljen 2006. godine sa duetima sa Stingom, Burt Bacharach, Gladys Knight, Jill Scott i Renee Olstead dostigao je platinumski tiraž.

2007. godine na albumu sa naslovom “Italia”, Boti se obraća svojim italijanskim koracima sa pesmama kao što su “Ave Maria”, “Venice”, “Estate” i naslovnom numerom “Italia” sa Andreom Bočelijem (Andrea Bocelli). Ovaj album je nominovan za Gremi priznanje.

Početkom 2009. godine, izdaje “Chris Botti in Boston” na kojem nastupa sa Boston Pops Orchestra i specijalnim gostima kao što su Yo Yo Ma, Steven Tyler, Josh Groban, Katharine McPhee, John Mayer, Sting i mnogi drugi.

Do juna 2009. Boti je objavio 12 solo albuma.

Ulaznice za ekskluzivni koncert Krisa Botija biće uskoro u prodaji!