ToseProeski

U Kruševu otvorena spomen kuća Toše Proeskog

Stihovima pesme Kruševo, koje je recitovao glumac Rade Šerbedzija i uz muziku makedonskog gitariste Vlatka Stefanovskog, danas je u Kruševu otvorena spomen kuća posvećena makedonskoj i balkanskoj muzičkoj zvezdi, tragično preminulom Toše Proeskom.

Kuća u formi krsta nalazi u njegovom rodnom Kruševu, a u njoj je hronološki prikazan kratak život Proeskog, od detinjstva i tinejdžerskih godina do perioda kada je dostigao vrh karijere. Izloženo je više fotografija i 350 autentičnih eksponata vlasništvo porodice Proeski.

Povezana vest:  Željko podigao Podgoricu na noge

U centru kuće nalazi se molitvenik sa svim verskim predmetima koje je Toše posedovao i nekoliko njegovih napisanih razmišljanja i životne filozofije. Tu su i muzički studio u kome je Toše komponovao i dnevna soba, preneta iz njegove kuće u Skoplju.

Najreprezentativniji deo kuće su dve voštane figure u prirodnoj veličini. Otvaranju je prisustvovalo više stotine građana i gostiji iz inostranstva. Od ovoga dana Kruševo, njegov rodni grad, grad njegovog duhovnog mira i stvaralačkog nespokoja biće mala zvezda koja će skupljati energiju koja će pulsirati u duhu sećanja na Tošeta, rekao je Andrej Nikolovski, direktor Međunarodne fondacije Toše Proeski.

Povezana vest:  MTV Premijera: Svi Na Pod! – Lopovska + besplatan download na MTV.rs!

Spomen kuća, koja se prostire na 870 kvadratnih metara i finansirana je od makedonske vlade, od sutra će biti otvorena za javnost.

Proeski je rođen 25. januara 1981. godine, a poginuo je 16.oktobra 2007. u saobraćajnoj nesreći na auto putu Zagreb – Lipovac, blizi Nove Gradiške u Hrvatskoj.