MARCELO_1_foto Stanislav Milojkovic

Dom omladine u maju najavio koncerte Marčela, Jarbola, Zemlje Gruva…

Sa velikim zadovoljstvom u nedelju 8. maja predstavljamo našoj publici veliko ime hrvatske i regionalne hip hop scene – Connect – po prvi put u Beogradu. Hitovi kao što su „Totalno to“, „Šta me čeka“ i „Suhi“, već su dobro poznati slušaocima i u našoj zemlji, pa je samim tim jasno da je bilo krajnje vreme za posetu ovog sastava o kome se već dugo priča. Naša publika ih je već jednom videla na kratko i toplo pozdravila kao specijalne goste V.I.P. na nastupu u Domu omladine februara ove godine – samostalni koncert Connecta, biće prilika da V.I.P. uzvrate gostovanje.

Mada nisu nikuda odlazili, Jarboli kao da su na putu velikog povratka: njihov novi album pod imenom „Zabava“ upravo je objavljen – promotivnim koncertom 13. maja u Klubu DOB, Jarboli se posle više godina vraćaju na „mesto zločina“, odnosno u klub u kome su počinjali i održali neke od svojih najslavnijih živih nastupa. S obzirom na uticaj Jarbola na formiranje nove generacije beogradskih underground rock sastava u poslednjih par godina, možemo očekivati da će i ovaj njihov solo koncert biti važan događaj za onaj deo grada koji voli da u rock muzici nasluti i nešto umetničko.

Povezana vest:  Vitni Hjuston je ubila mešavina Valiuma, Xanaxa i alkohola

Zemlja gruva je već osvojila srca mnogih u zemlji, ali još nismo imali priliku da ih posetimo na pravom velikom solo koncertu! Evo prilike da 14. maja u Domu omladine proverimo kako izgleda novi autentični beogradski soul funk jazz groove. Na prvom velikom solo koncertu u Beogradu, Zemlja gruva će premijerno predstaviti pregršt novih pesama, koje se nisu pojavile na njihovom debi albumu Gruvlend, jednoj od ploča koje su obeležile 2010 na domaćoj sceni.

Celovečernjim nastupom Marčelo će 20 maja zvanično promovisati luksuznu verziju albuma „Deca i Sunce” koji će biti objavljen pod etiketom izdavačke kuće Multimedia Music (Multimedia), a na kome će se naći tri nove pesme u odnosu na prošlogodišnje izdanje i DVD sa snimkom beogradskog koncerta iz 2009. godine. Marčelov prateći bend na beogradskom koncertu biće pančevački Iskaz, koji će ovom prilikom predstaviti svoj novi album „Kritična masa, vol. 1“

Povezana vest:  KONCERT HARIS DŽINOVIĆ SAVA CENTAR, Prvo veče 25. decembra rasprodato

Od stranih koncerata vrednih pažnje, 21 maja u Domu omladine nastupa Diorama. Radi seo nemačkoj gotik elektro pop grupi koja je proteklih godina obeležila underground scenu svojim izvanrednim albumima i nastupima, a veoma je popularna kod nas. Dioramini koncerti su uvek neka vrsta dramatične poetske svečanosti izvedene u okvirima pop muzike i žanra kome pripadaju, što beogradska publika već jako dobro zna i izuzetno ceni. Bend je trenutno na turneji kojom promovišu upravo objavljeni album „Cubed“.

Ponosni smo što od 27 do 29. maja možemo da predstavimo našoj publici prvi Festival samoorganizovanih horova – okupljanje alternativnih ili „garažnih“ horova koji su se pojavili u poslednjih deset godina na teritoriji bivše SFRJ. Zajedničko ovim horovima je da su nezavisni od svih institucija, da okupljaju ljude koji nisu profesionalni pevači i da su osnovani sa idejama određenog društvenog i kulturnog angažmana. Na festivalu učestvuju horovi Kombinat (Slovenija), Le Zbor (Hrvatska), Raspeani Skopjani (Makedonija), Horkestar, Proba i Le wHORe iz Srbije. Njihovi repertoari su različiti i obuhvataju od revolucionarnih i radničkih pesama, autorske muzike i/ili tekstova članova horova, pesama koje se bave ženskim pitanjem, do obrada značajnih pesama popularne (rock, punk, new wave, pop) muzike u specifičnim aranžmanima. Festival samoorganizovanih horova je jedinstvena prilika da se sagleda jedan novi kulturni pokret na ovim prostorima koji ponovo otkriva i neguje vrednosti zajedništva, samoorganizacije, slobode muzičkog izražavanja i aktivnog učešća u društvenom životu.

Povezana vest:  50 Sent: Čak i da umrem večeras, osećam se dobro

Ne propustite, naravno, nezaboravan doživljaj rokenrol Beograda nekada, na već kultnom Beogradskom rokenrol matineu uz VIS Zveri 15 maja, sa velikim brojem specijalnih gostiju. Ovi nastupi koji počinju nedeljom u 18 časova, već su predstavili široj publici čitav krug autentičnih starih rokera, koji su pravili našu scenu, ali su začudo i dalje u punoj snazi! Jedinstveno pozitivno iskustvo početnog entuzijazma beogradske rokenrol škole teško da ćete zaboraviti, posebno ako ga iskusite na mestu na kome je ovaj zvuk stvaran, u nekadašnjoj Dansing Sali Dom omladine.

Konačno, posebna poslastica za ljubitelje jazza biće gostovanje kvarteta »4 SAXESS« iz Slovenije, sa novim programom 4 US, na kome predstavljaju svoje viđenje muzike Gershwina i Bernsteina.