Editors

Indi rok na glavnoj bini: Editors; Dance Arena: Rebel Rave/ Damian Lazarus, Jamie Jones, Seth Troxle

Ako ste poštovalac britanske savremene alternative, činjenica da je bend Editors potvrdio nastup 8. jula na glavnoj bini Exit festivala će vas oduvati! Ako to još niste postali, budite sigurni da je to bend koji će presudno delovati da postanete ljubitelj indi roka. Inovativni pristup ovom žanru, koji njegovom oprobanom kvalitetu dodaje energiju novih pravaca, kao i moć kojom zrače Editorsi, menjaju odrednice i nameću nova pravila. Ako ste ipak fan „elektronskijeg“ zvuka, obradovaće vas činjenica da će set Dance Arene deliti DJ zvezde angažovane oko projeka Rebel Rave: Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler.

Još od izlaska prvog albuma 2005. godine,  Editors važe za jedan od najpopularnijih indi rok bendova u svetu, sa dva platinasta albuma, i preko milion prodatih izdanja. Njihova specifična i neretko mračna mešavina sintisajzera, gitara i dvoznačnih tekstova izdvojila ih je iz mora bendova i donela internacionalni uspeh.

Sada već šest godina duga karijera Editorsa počela je na Staffordshire Univerzitetu, gde su se četiri momka koja i danas čine bend upoznala na studijama tehnologije u muzici. Njihov prvi album, nazvan The Back Room, izlazi 2005. godine za izdavačku kuću Kitchenware. Hitovi poput „Bullets“, „Munich“ i „Blood“ doneli su im pozamašnu bazu obožavalaca, priznanje kritike, preko milion prodatih albuma, nastupe na najvećim festivalima i, naposletku, nominaciju za prestižnu „Mercury“ nagradu.

Povezana vest:  Zaplešite uz Sašku Janković i Struku i pesmu "Betmen"

Njihov drugi album izlazi 2007. godine, pod nazivom „An End Has a Start“ i odmah se penje na prvo mesto liste najprodavanijih izdanja u Velikoj Britaniji. Album postaje slušan, voljen od strane publike, pa samim tim i platinast. Takođe, sledi i još jedna bitna nominacija – za najbolji britanski bend u okviru manifestacije Brit awards. Niz koncerata koji su usledili učvrstio ih je kao jedan od najboljih i najprofesionalnijih bendova koje možete da vidite uživo. Prateći svoj trend izdavanja nove ploče na svake dve godine, 2009. nam dolazi i treći album komercijalno uspešnih indi rokera, „This Light and on This Evening“, koji je, još više se oslanjajući na sintisajzere i nove tehnologije, pre nego na gitaru, takođe debitovao na prvom mestu po prodaji u Velikoj Britaniji. Na četvrtom albumu se već uveliko radi, a bend u međuvremenu pouzdano kvalitetnim živim nastupima usrećuje festivalsku publiku širom sveta.

Sa dva platinasta albuma, preko milion prodatih ploča i izuzetno vernom publikom, Editors su miljenici festivala, u šta će se Srbija uveriti ove godine na Exitovoj glavnoj bini. Njihov spoj emotivnog i mračnjačkog indi roka sa sintisajzerima i upotrebom novih tehnologija, pogađa žicu mnogih muzičkih fanova, koji su tražili alternativu razigranim pop hitovima. Sa pevačom Tomom, koji smenjuje gitaru i klavir kao svoj glavni instrument, na drugi dan Exita doživite eksplozivan nastup, koji ovi muzički znalci garantuju. Budite spremni da vas opčini duboki glas, moćni bubanj i sint, da skačete uz „Papillon“ i padate u trans na „You Don’t Know Love“.

Povezana vest:  Vasil Hadžimanov Band održaće beogradsku promociju albuma "Keyf" 11. oktobra u BitefArtCafe klubu

Pored Editorsa, posetioci Exita će na Mejn stejdžu slušati i muzičke autoritete poput Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Grinderman, M.I.A, Bad Religion, Santigold, House of Pain, Magnetic Man i mnoge druge. Fino društvo, nema šta!

Poslednje večeri na Dance Areni ćete imati retku i izuzetnu priliku da čujete i vidite Rebel Rave, back to back set koji čine tri dobro poznata imena: Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler, okupljenih oko matične izdavačke kuće, „Crosstown Rebels“.

Damian Lazarusova svestranost se već dugo godina ogleda kroz aktivnosti u izdavaštvu, produkciji i promovisanju svežih i inovativnih izvođača. Razvoj svoje karijere krunisao je 2004. godine, lansiranjem nove etikete pod imenom Crosstown Rebels, posvećene promociji isključivo underground elektronske dens muzike i mnogobrojnim kompilacijama među kojima se nalazi i  „Rebel Rave“ kompilacija sa kraja 2010. Eksperimentisanje sa različitim stilovima, uz večito prisutan lični pečat, postavilo je Jamie Jonesa na sam vrh svetske tehno i house scene.Karijeru je započeo za vreme studija u Londonu ali su leta provedena na Ibici bila okidač za prve veće setove i rezidenture, gde je uspešno predstavio svoj prvi singl, Amazon. Ubrzo potom su usledila izdanja za Crosstown Rebels, Get Physical, Cocoon i Poker Flat da bi nakon serije hitova na Beatportovim Top 10 listama u 2008-oj, 2009. izbacio prvi album pod nazivom Don’t You Remember The Future sa trakom Summertime koja je bila najveći hit na Miami Winter Music Conference-u iste godine. Enfant terrible Detroit house scene, Seth Troxler, za pult je prvi put stao sa svega 16 godina, živi i radi u Berlinu već godinama, a do sada ga je Resident Advisor postavio na treće mesto na Top 100 listi najboljih DJ-eva, odmah iza Ricarda Villalobosa i Richie Hawtina. Imao je rezidenture u DC10, nastupe po najpoznatijim evropskim klubovima, a među mnogobrojne saradnje se ubrajaju Bill Patrick, Lee Burridge, Catz n Dogz, Matthew Dear, Art Department i Tiefschwarz.

Povezana vest:  Koga je Srbija slušala i gledala u 2017. godini na VEVO/YouTubu? Od Marije Žeželj jedino slušaniji “Despacito”!

Exit festival održaće se ove godine od 7. do 10 jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i tokom četiri dana ugostiće više od  600 izvođača na 20 različitih bina. Ove godine Exit dočekuje i svog dvomilionitog posetioca.