4saxess-4

Koncert: Ansambl 4 SAXESS, nedelja, 22. maj 2011. u 20:00 u Domu omladine

Članovi sastava »4 SAXESS« diplomanti su muzičkih  akademija u Ljubljani, Zagrebu, Beču i Frankfurtu, a svoje su muzičko znanje nadograđivali u Bordeauxu, Parizu, Bostonu i Ljubljani.Svoje bogato iskustvo i individualne sposobnosti združili su u homogenu celinu, te ostvarili jedinstven i raspoznatljiv zvuk kvarteta saksofona. Muzičari  ansambla »4 SAXESS« istražuju različite muzičke stilove, razdoblja i vrste; neguju klasičnu, kao i popularniju muzičku tradiciju, a otvoreni su i prema raznovrsnim modernim muzičkim tokovima.

Primož Flajšman, tenor sax

Tomislav Žužak, alt sax

Povezana vest:  Scissor Sisters najavljuju novi album!

Lev Pupis, sopran sax

Dejan Prešiček, bariton sax

Program

Lunder: Worksong&Spiritual

Dž. Geršvin/Dedenon: Suita (Porgi i Bes)

Lunder: Regtajm

Bernštajn/Berik: Svita (Priča sa zapadne strane)

Lunder: Čarlston

Kvartet »4 SAXESS« nastao je 2000. godine, susretom tadašnjih članova kvarteta na poslediplomskim studijama saksofona u Parizu. Ansambl je dva puta gostovao na međunarodnom letnjem festivalu u Bregenzu (2001, 2002.), nastupio je na muzičkom festivalu »Carintischer Sommer« 2003., a iste godine imao je i veoma uspešnu turneju po Sloveniji i Hrvatskoj. Protekle tri godine kvartet redovno nastupa i na međunarodnom letnjem festivalu »Nei suoni dei luoghi« u Italiji. U junu 2006. godine, u saradnji s Društvom slovenskih kompozitora kvartet je u Koncertnom ateljeu DSS predstavio nova dela slovenskih autora komponovana za taj sastav, a potom ih izveo i na »Kogojevim dnevima 2006.«

Povezana vest:  Music Bridge konferencija po prvi put u Beogradu

U maju 2007. g. članovi sastava »4SAXESS« održali su predavanje na Univerzitetu za muziku u Beču, i tom su prilikom premijerno predstavili svoj etno program naziva »4FOLK«. Program »4FOLK« plod je ssradnje između kvarteta i priznatih slovenskih kompozitora i aranžera, koji su upravo na podsticaj kvarteta iznova obradili poznate slovenske narodne napeve i narodne napeve južnijih krajeva, odnosno napisali nova dela na osnovu motiva iz tradicionalnih slovenskih pesama. Projekt »4FOLK« nudi čitav niz  muzičkih stilova i kompozicijskih tehnika što, uz narodnu tematiku, projekt čini jedinstvenim.

Povezana vest:  Frajle stavile albume u vremensku kapsulu

Članovi kvarteta često su pozivani na međunarodne muzičke festivale, a kao solisti sarađuju s uvaženim dirigentima i priznatim kompozitorima i izvođačima.

Organizacija: JUGOKONCERT i Dom omladine Beograda. Ulaz je slobodan, besplatne ulaznice mogu se podići na Blagajni DOB.