grammyMuzičari protiv ukidanja kategorija za Gremi nagradu

Veliki broj istaknutih muzičara, među kojima Karlos Santana i Herbi Henkok, usprotivili su se odluci organizatora najprestižnije muzičke Gremi nagrade da ukinu određen broj kategorija, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U želji da takmičenje učine što uzbudljivijim i zanimljivijim, organizatori najprestižnije muzičke nagrade na svetu odlučili su da od iduće godine ukinu više od 30 kategorija, što je najveća izmena od osnivanja nagrade 1959. godine.

Povezana vest:  Vanna objavila novi album „Sjaj“

Kako je najavljeno, broj kategorija biće smanjen sa sadašnjih 109 na 78 kategorija nagrada.

U protestnom pismu Akademiji za diskografsku umetnost i nauku, muzičari navode da su promene donete bez konsultacija sa članovima Akademije i traže da se izbačene kategorije vrate, ističući da je njihovim ukidanjem posebno oštećena etno muzika.

Među muzičarima koji su pisali Akademiji je i Pol Sajmon koji smatra da će izbacivanjem pojedinih kategorija mnogi umetnici praktički biti uskraćeni za mogućnost da ikada dobiju nagradu.

Povezana vest:  "Mi plešemo! 2015" 14. februara u Božidarcu

Odlukom organizatora više se neće dodeljivati nagrade u kategorijama kao što su savremeni bluz, latino-džez, havajska muzika, instrumentalna izvođenja u popu, roku ili kantri muzici, tradicionalna gospel muzika ili zajdeko i kadžun muzika.

Odvojena muška i ženska vokalna izveđenja u pop, R&B i kantri muzici, takođe, se nalaze među kategorijama koje će biti ukinute. Muški i ženski izvođači će se od iduće godine u tim kategorijama takmičiti zajedno.

Povezana vest:  ARIANA GRANDE MTV PUSH IZVOĐAČICA ZA AVGUST MESEC

Gremi nagrade se tradicionalno dodeljuju u februaru.