Evernevergreen Djs

Banjalučka promocija „Muzike za gledanje“ Darka Džambasova

Spiritus movens beogradskog rock undergrounda, širem auditorijumu poznat po pesmi „Superstar“ iz filma „Munje“, umetnik Darko Džambasov promovisaće svoj novi album “Muzika za gledanje” nastupom u subotu, 18. juna, u banjalučkom klubu “Jazzbanjaluka bar” (ex-Jazzlook, Vladike Platona 3).

Kantautor i nekadašnji frontmen sjajnog garažnog sastava Robna kuća banjalučkoj publici predstaviće se u sasvim drugačijem svetlu, sa 22 ambijentalne electro-dub-downtempo numere „Muzike za gledanje“, instrumentalima inspirisanim i ingeniozno obogaćenim zvučnim insertima raznih kultnih filmskih i dramskih ostvarenja.

Semplovi iz filmova Brusa Lija, uvod iz Pazolinijevog filma „Cvet 1001 noći“ i Viskontijevog „Roko i njegova braća“, „Nosferatu“ Vernera Hercoga, odlomci iz radio-drame po Reju Bredberiju, instrumental inspirisan filmom „Pod jugoslovenskim nebom“ iz 1934. godine, „Odbrana Sokratova“ sa Ljubom Tadićem, posveta kung-fu negativcima i Filu Spektoru, ostvarenja „Bogovi su pali na teme“, „Kenonbol“, „Alfavil“, „Grad bogova“ i „Čovek nije tica“, remiks sa asocijacijom na gruv i vožnju filma „Run, Lola, run!“, muzički ambijent rađen za predstavu „Škola za sve!“, samo su neke od evociranih i invociranih inspiracija, uvrštenih u „Muziku za gledanje“ Darka Džambasova.

Povezana vest:  Carly Rae Jepsen planira duet s Bieberom

Zvuk novog albuma u recenziji web magazina Popboks asocijativno je uspoređen sa tehno hitom 90-ih „Laki je malo nervozan“ novosadskog sastava Noise Destruction, pa i sa muzikom ruskih surf-rockera Messer Chups, vidno fasciniranih starim filmovima i horor-estetikom, a kroz novo ostvarenje Džambasov beleži saradnju sa afirmisanim umetnicima tamošnje scene, među kojima su jazz sastav Zerkman Big Bang, Hesusa’s Dogs, praktičar primenjenog pozorišta i psiholog Vera Erac, DJ Slavka i banjalučki umetnik Jadranko Barišić.

Njegov specifičan pristup muzici, i umetnosti uopšte, očigledan je već u radu sa Robnom Kućom, garažnim rock sastavom s kraja 80-ih, koji će kasnije poslužiti kao svojevrstan motivacioni okidač za mnoge bendove, dok će Neočekivana sila obraditi njihovu pesmu „Devojka iz drugog sveta“ (kompilacija „Korak Napred 2 Koraka Nazad“, B92), a Kazna za uši na svojim svirkama redovno izvoditi numeru „Nahranite hladne“.

Povezana vest:  Aleksa Jelić predstavlja novi album i spot

Obe pesme objavljene su na istoimenoj vinil singlici Robne Kuće „Devojka Iz Drugog Sveta / Nahranite Hladne“ (Delirium, 1990), što je, uz koncertne snimke, jedini zvučni zapis ovog benda.

Sredinom 90-ih Darko nastupa u grupi Džambasovi, zajedno sa Goranom Nikolićem, nekadašnjim članom Neočekivane sile. Bend izdaje album „Ko Je To?“ (Urbazona Trotorock), a u istom periodu Džambasov objavljuje legendarno kasetno izdanje lo-fi garage rock-blues muzike za imaginarni film „Gutni ga bebi, letimo za Lapovo“ (Zvono Rec).

Sa Zerkmanom (truba/ Zerkman Big Bang, ex-Disciplina Kičme, Bukvar Bukvar, KKN) i bendom Frtalj Bukvara pojavljuje se na soundtracku za film Munje 2001. godine, a kao vokal i gitarista nastupa i u promenjivoj garage-rock postavi, najčešće sa bubnjarom grupe Popečitelji i basistom Petrola, sa kojom svira i na novosadskom EXIT festivalu 2005. godine.

Povezana vest:  Reper Pitbul izdaje album na španskom

Jedno vreme radi kao programski urednik kluba „Akademija“, a poslednjih godina u ulozi DJ-a, kroz projekat „Evernevergreen DJz“, pravi uspešne klupske žurke, povremeno se pojavljujući na izdanjima drugih umetnika.

Džambasov komponuje i muziku za predstavu „Dodir“ platforme MAPA Balkon, premijerno izvedene proletos u Bitef teatru.

Album „Muzika za gledanje“ prvo je izdanje u okviru projekta “Evernevergreen DJz”, a banjalučku promociju pratiće i istoimena žurka, uz neverovatan konglomerat ludih b-side nevergreen ritmova, kao i Funk, Exotica, Soul Rock, Garage Boogie i Soundtrack numera, u prepoznatljivom DJ maniru Darka Džambasova.

Žurka počinje u 21 čas, a ulaz će biti besplatan!