Amy_i _Moby

Katastrofalan koncert Ejmi Vajnhaus u Beogradu

 

Britanska pevačica Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) je u subotu uveče veoma neprijatno iznenadila oko 15.000 posetilaca svog koncerta u Beogradu: katastrofalno je pevala, zaboravljala stihove i jedva uspevala da stoji. Vajnhausova (27) se proslavila u drugoj polovini prošle decenije izvodeći eklektični miks soula ar-en-bija i džeza, ali je takođe bila poznata po čitavoj istoriji problema sa drogom, alkoholom I autodestruktivnim ponašanjem koji su joj teško ugrozili zdravlje.

Tokom koncerta koji je održala ispod Beogradske tvrđave činilo se da je pod uticajem psihoaktivnih susptanci: često se držala za telo kao da joj je hladno, promašivala sopstvene dlanove pri pokušajima da tapše, a generalno je delovala smušeno, trapavo i tromo.

Pravi junaci nastupa, prvog na evropskoj turneji Vajnhausove, bili su članovi njenog pratećeg benda; ovi vrhunski svirači su spasavali šta se spasti moglo i dostojanstveno su odmenjivali šeficu kad ona nije mogla da se drži na nogama, ali slaba je to bila uteha publici, koja je često zviždala, vikala „ua“ i odlazila razočarana.

Povezana vest:  Igor Garnier glavna zvezda drugog RU:foamfesta

Ejmi Vajnhaus je nastupila u Beogradu u „paketu“ sa američkom zvezdom elektronske muzike Mobijem (Moby), ali je bilo očigledno da je veći deo publike došao zbog britanske pevačice, koja je proteklih godina harala top listama sa pesmama „Rehab“, „Valerie“, „Back To Black“ itd. Međutim, Vajnhausova je svojim stanjem toliko nervirala posetioce da su oni u pauzama između pesama počeli da kliču „Mobi! Mobi!“

Na nevolje je mirisalo još tokom prve pesme: popevši se na binu, tanušna pevačica je najpre skinula cipele, a zatim je, hodajući nesigurno, počela da peva, pri cemu joj nije polazilo za rukom da pusti glas. Kada se obratila publici, zvučala je nepovezano, a pokazavši na bend rekla je: „Moji momci… u najboljim odelima“.

Ubrzo su krenuli zvižduci, a pošto je na jedvite jade otpevala hit „Tears Dry On Their Own“ posetiocima je kazala: „Vi ste veoma srećni. Ovo je najbolji bend na svetu. I ja sam veoma srećna devojka“. Potom je htela da predstavi članove benda – koji su razmenjivali zabrinute poglede – ali nije mogla da se seti njihovih imena.

Povezana vest:  Beskućnik tvrdi da mu je Eminem ukrao ideju za reklamu, traži odštetu od devet milion dolara

Jedna za drugom ređale su se spore, gotovo uspavljujuće kompozicije; publika je negodovala sve glasnije, a jedan njen deo se smejao. Potom se Vajnhausova oteturala u bekstejdž i grupa je bez nje odsvirala dve brze kompozicije, podigavši bar malo atmosferu među posetiocima. Kada se Vajnhausova vratila, sve se opet umrtvilo, i nakon nove salve zvižduka, pevačica i grupa su pokušali da izvedu jednu bržu stvar, hit „Back To Black“ sa istoimenog bestseler albuma iz 2007. godine.

Međutim, Vajnhausova nije mogla da prati ritam, i bend je neprirodno usporio svirku. Pevačici je u tim trenucima ispao mikrofon, pa joj je donet drugi, a u dugoj pauzi između te i sledeće pesme, dok je ona sedela dezorijentisana, iz publike se zaorilo „Mobi! Mobi!“

Deo posetilaca je već počeo da se razilazi kada je Vajnhausova zapevala „You Know I’m No Good“. Publika je ovaj veliki hit otpevala horski, mnogo bolje od njene autorke, i to je bio prvi put posle početka nastupa da je Vajnhausova dobila aplauz, makar i mlak. Usledila je „Valerie“, pevački najpristojniji momenat na koncertu, a potom je Ejmi Vajnhaus na klimavim nogama otišla u bekstejdž.

Povezana vest:  U susret Ada Divine Awakening festivalu: Objavljen spot sa Milicom Majstorović i najavljena akcija čišćenja plaže Ade Bojane

Bend je bez nje, predvođen izvanrednim muškim pevačem, izveo još dve kompozicije i čak uspeo da razigra deo publike, da bi se povukao posle 70 minuta svirke. Niko nije tražio bis, a na videobimovima se pojavila poruka: „Uskoro Mobi“.

Američki kantautor, vlasnik najprodavanijeg albuma elektronske muzike svih vremena („Play“ iz 1998. godine), pojavio se na bini 45 minuta posle ponoći i nešto smanjenom auditorijumu ponudio profesionalan, plesni koncert – koji je bio sušta suprotnost onom što je pokazala Vajnhausova – kao i pregršt svojih hitova iz poslednje dve decenije.

Pre Vajnhausove i Mobija, publiku su zagrevali bendovi sa područja bivše Jugoslavije, a među njima beogradska „Zemlja gruva“.