goran_bregovic

Uspeh Bregovićevog benda na filmskom festivalu Karlove vari

 

Goran Bregović digao je u nedelju uveče Karlove Vari na noge, koncertom svog Orkestra za svadbe i sahrane, glavnim muzičkim pratećim događajem Međunarodnog filmskog festivala koji se održava u toj češkoj banji od 1. do 9. jula.

Bregoviću je na koncertu glumac Jirži Bartoška uručio nagradu koju dodeljuje kao predsednik festivala, a zbog neizbrisivog doprinosa Bregovićeve muzike u filmovima Emira Kusturice odlučio je da prvi put ta nagrada sasvim vanredno ode u ruke muzičara.

Povezana vest:  Gotov je EXIT! Stiže See Dance!!!

-Mislim da je dobro da ta nagrada nije samo za glumce i režisere, već da ode i autorima filmske muzike – rekao je Bartoška.

Najbolji mogući izbor za uvod u Bregovićev koncert u obnovljenom Letnjem bioskopu kapaciteta 3.500 mesta bio je češki poznati i vrlo popularni hip hop etno romski bend Dzipsi.cz.

Bregović je u Karlovim varima sa svojim Orkestrom svirao u dobrotvorne svrhe a prikupljeni prihod pomoći će 12 projekata fondacije bivše mis sveta, Čehinje Tatjane Kuharžove.

-Nije često da se dobrotvorne aktivnosti spoje sa lepotom, Tatjana je to uspela – poigrao se Bregović imenom fondacije Lepota pomoći.

Povezana vest:  REX singlom „ElaEla“ najavljuje EP „Enigma“

Kuharžova se za razliku od većine drugih manekenki i krunisanih čeških lepotica posvetila pomoći starima, jer smatra da su oni u velikoj meri isključeni iz društva a da sponzori rado daju novac u dobrotvorne svrhe za decu i hendikepirane ali da je u češkom društvu sve veći broj starih bez pomoći.

Na festivalu tokom koga se prikazuje 199 filmova, od toga 179 igranih, prošlo veče je bilo izuzetno u znaku Balkana, pošto je u drugoj najvažnijoj takmičarskoj sekciji Na istok od Zapada prikazan makedonsko-srpski film Vladimira Blaževskog „Pank nije mrtav“.

Povezana vest:  Konkurs za Balkan under the Radar 5

Kritika dnevnika Pravo, koji kao medijski partner festivala dodeljuje nagradu publike, označila je taj film kao mogući hit u glasanju.

U današnjem programu je preostali drugi film rađen u koprodukciji sa Srbijom, holandski film „On“ u skeciji Novi horizonti – igrani debitantski snimak Novosađanina, režisera Šase Matijevića koji od 2006. godine živi u Holandiji.