Crvena jabuka slavljenički u Sava centru 

crvena_jabuka_1Pop-rok grupa „Crvena jabuka“ održaće koncert 16. aprila u beogradskom Sava centru, na regionalnoj turneji kojom proslavlja 25 godina postojanja.
Sarajevski bend osnovan 1985. godine, koji se proslavio u Jugoslaviji hitovima „Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“ i „Ima nešto od srca do srca“, proslavu jubileja počeo je u decembru koncertom u punoj dvorani „Zetra“ u rodnom gradu. 
„Crvena jabuka“ se vraća u Beograd u vreme namenjeno za njihove tradicionalne koncerte „Nekako s proljeća“, a povodom jubileja grupa planira velike koncerte i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Osijeku. 
Zagrebački diskograf „Kroacija rekords“ nedavno je povodom jubileja objavio četvorostruku CD kompilaciju „Da nije ljubavi“ sa 77 pesama, među su uz hitove iz sve faze rada grupe nalazi devet novih pesama i starih izvedenih u novim aranžmanima. 
„Crvena jabuka“ pevača Dražena Žerića je na kompilaciju uvrstila „Baladu“, drugu obradu pesme sarajevskih „Indeksa“ u karijeri, pošto su pre 20 godina bili uzeli njihov klasik „Bacila je sve niz rijeku“. 
Uz to „Jabuka“ je snimila i pesmu zagrebačkog „ITD benda“ „Lagano umirem“, a na kompilaciji je i „Dok Miljacka protiče“ iz filma „Duhovi Sarajeva“. 
Tu su u novim verzijama „Dirlija“ sa gostom zagrebačkim muzičarem Šortijem (Shorty), kao i „Kad kazaljke se poklope“, „Za sve ove godine“, „S tvojih usana“, „Umrijet ću noćas od ljepote“ i „Osim tebe, ljubavi“. 
„Crvenu jabuku“ su u Sarajevu pre 25 godina osnovali pevač i gitarista Dražen Ričl, gitarista Zlatko Arslanagić, klavijaturista Dražen Žerić, basista Aljoša Buha i bubnjar Darko Jelčić. 
Ričl i Buha poginuli su u saobraćajnoj nesreći 18. septembra 1986. godine kod Mostara, ali je ostatak „Crvene jabuke“ odlučio da nastavi rad. 
Sa izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini grupa prestaje sa radom i Arslanagić odlazi u inostranstvo. Žerić i Jelčić prelaze u Zagreb i ovde reformiraju „Crvenu jabuku“. 

Povezana vest:  Faithless 12. jula na Exitu