ZOI VANKUVER 2010

Vesti

 

normal_2010mascotsVeštačko đubrivo spasava biatlonke

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru posuće po stazi za biatlon za trku žena na 7,5 kilometara veštačko đubrivo, pošto je zbog toplog vremena sneg u Visleru postao vlažan i težak. Ekipe će u snežnim vozilima posuti veštačko đubrivo na bazi nitrata, koje izvlači vlagu i omogućava lakše takmičenje. Njegovo dejstvo traje oko pet sati.

Šef staze Bernard Vojer rekao je da će staza biti posuta pre početka treninga muškaraca, koji počinje u devet ujutru po lokalnom vremenu (18.00 po centralnoevropskom vremenu). Ženska trka počinje u 13.00 (21.00).

Veštačko đubrivo koristi se poslednjih godina u međunarodnim takmičenjima samo u ekstremnim slučajevima.

 

Održane demonstracije protiv Igara

Nekoliko hiljada demonstranata održalo je u Vankuveru antiolimpijske demonstracije sa sloganom „Vratite nam ulice“, a onda je krenulo ka stadionu na kom je održana ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Stotine policajaca zadržalo ih je preko puta stadiona „Bi-Si Plejs“ na kome je manifestacija.

Demonstranti su oko dva sata stajali ispred kordona, došli su oko sat vremena pre otvaranja Olimpijskih igara i ostali skoro do kraja defilea reprezentacija. Neki demonstranti su bacali štapove sa transparenata, flaše sa vodom i delove barikada ka policajcima.

Povezana vest:  KUGLANJE, Ljubenkovićeva pojačala „Pobednik"

Jedini odgovor policije bilo je guranje u nekoliko navrata, da bi ih potisnuli koji metar nazad.

Demonstracije je održala organizacija koja je deo udruženja zvanog Mreža otpora olimpizmu (Olympic Resistance Network), koji okuplja razne grupe sa različitim ciljevima, ali sve imaju olimpijski pokret za metu.

Najistaknutije među njima uključuju nekadašnje urođenike Indijance, koji žele da povrate svoje vlasništvo (slogan „Bez Olimpijade na ukradenoj drevnoj zemlji“), kao i one koji su besni što se toliko novca troši na Igre, a ne na jeftinije stanovanje („Domovi, ne Igre“).

Tu su i čuvari životne sredine, borci protiv siromaštva i oni koji se ljute što se novac troši na popravku puteva. Najviše gneva usmereno je ka političarima i korporacijskim sponzorima.

Među demonstrantima bila je i grupa koja se već buni protiv Igara u Sočiju 2014. godine.

Povezana vest:  BADMINTON, Preko 100 takmičara iz devet zemalja na SERBIAN YOUTH INTERNATIONAL NOVI SAD 2014

Zbog broja atkivista na ulicama, Olimpijska baklja morala je dva puta da menja trasu kretanja.

 

Muški spust održaće se u ponedeljak

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru saopštili su večeras da će otkazana trka u muškom spustu biti održana u ponedeljak. Tom trkom danas je trebalo da bude otvorenom program u alpskom skijanju. Trka je treba da počne u 20.45 po centralnoevropskom vremenu, odnosno 11.45 po lokalnom, ali je takmičenje otkazano zbog kiše, magle i visokih temperatura koji su stazu učinili vlažnom i suviše opasnom za spust. I ženska kombinacija, koja je trebalo da se održi u nedelju, ranije je odložena na neodređeno vreme.

 

Dizajner olimpijske staze šokiran zbog smrti takmičara

Dizajner olimpijske staze za sankanje u Vankuveru Udo Gurgel izjavio je danas da je šokiran vešću o smrti gruzijskog takmičara i da bi zidovi staze trebalo da budu dodatno podignuti.

-Mi smo već dizajnirali šest olimpijskih staza i do sada niko nije izleteo ni sa jedne sa njih – izjavio je Gurgel.

Povezana vest:  KUGLANJE, Crvena zveda pobedila Metalac, Srem sjajniji od Kristala

Gruzijski sportista Nodar Kumaritašvili doživeo je nesreću tokom završnog treninga u petak u Vankuveru i ubrzo potom umro.

-Pred cilj se dostiže brzina od 120kilometara na sat i normalno da se gubi kontrola, on je sigurno izleteo kao metak – izjavio je Gurgel.

Udo Gurgel je dodao da bi sada trebalo da se razmišlja kako da se izmeni staza i da će kod cilja verovatno morati da se podignu zidovi za 40 do 50 centimetara.

 

Ponovo otvorena staza za sankanje u Visleru

Staza za sankanje u olimpijskom centru Visleru u Kanadi na kojoj je u petak težak udes sa smrtnim ishodom doživeo Gruzijac Nodar Kumaritašvili, večeras je ponovo otvorena za trening takmičara.

Prvi je na stazu izašao Amerikanac Toni Benšof, koji je bez problema došao do cilja.

Organizatori su prethodno stavili novi led u krivini broj 16, u kojoj je juče izleteo 21-godišnji Gruzijac i podigli drveni zid pored staze.