volonteri_2011_exit

EXIT 2011

Volonteri kao počasni građani EXITA

 

Drugu godinu za redom armija od 1250 Exit volontera, što je duplo više nego prethodne godine, predstavljala je osnovnu energiju Exit festivala. Smešteni u Exit Village-u, volonteri su od 4. do 11. jula na festivalu i u Novom Sadu beležila neke od najlepših uspomena svoje mladosti.

Exitov konkurs za volontere raspisan je 1. maja za 1000 mesta, ali je, zbog izuzetno visokog interesovanja, volonterski kapacitet povećan. Od preko 5000 prijavljenih izabrano je 1250 momaka i devojaka koji su radili u sektorima marketinga, protokola, u pres centru, programskoj produkciji, na izgradnji, šankovima, ulazima, akreditovanju, u obezbeđenju, Exit vilidžu i drugim brojnim segmentima festivala.

Povezana vest:  „From April to December" Dušana Petrovića na binama širom regiona - „Muziku je važno predstaviti uživo"

Od 5250 prijavljenih kandidata iz preko 60 zemalja širom sveta, najviše je bilo građana Srbije, ali su prijave stizale i iz regiona, evropskih zemalja, SAD-a, Australije, ali i iz Rusije, Singapura, Ekvadora, Svazilenda, Čilea, Izraela…lista je podugačka, a kandidati i više nego zanimljivi. Naposletku je izabrano 61% ljudi iz Srbije, 20% iz regiona i 19% kandidata iz ostatka sveta.

Povezana vest:  Džastin Biber i Kim Kardašijan na Bahamima

Već 3. jula novosadski volonteri su udružili snage da očiste deponiju smeća kod Železničke stanice u Petrovaradinu, u saradnji sa Fondom  za zaštitu životne sredine i akcijom Očistimo Srbiju, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a to je bio samo prvi korak u njihovom daljem ekološkom angažovanju. Poseban segment volontiranja činila je ekološka edukacija u Exit vilidžu. Tokom četiri dana trajanja festivala svakodnevno su se u kampištu festivala održavale radionice, sa ekološkim temama, od upravljanja otpadom, preko zaštite prirode,  do edukacije o ekosistemima i energiji.  Volonterima su nakon uspešnog volonterskog programa podeljene Green Guerilla majice i paketi, ali i sertifikati kao dokaz o volontiranju.

Povezana vest:  Najprodavaniji albumi u SAD