Amy_Winehouse_-_press_shot_2011

KO JE BILA EJMI VAJNHAUS!

 

Britanska pevačica i tekstopisac Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) umrla je u 27. godini, a pronađena je danas popodne u svom stanu u severnom Londonu, saopštila je policija. Kako su preneli britanski on lajn mediji menadžeri Vajnhaus potvrdili su da je ona umrla od prevelike količine droge, dok policija još nije objavila uzrok njene smrti. Londonska hitna služba navela je da je Vajnhaus već bila mrtva kada su dva vozila hitne pomoći stigla do njenog stana.

Ispred njenog stana mogla su se videti parkirana kola hitne pomoći, a cela ulica je bila okružena policijskom trakom, i nikome nije bio dozvoljen prilaz.

Diva soula i džeza, kako navodi agencija AP, „sa samodestruktivnim navikama koje su bacile senku na njen izuzetan muzički talenat“, stekla je slavu drugim studijskim albumom „Back to Black“ iz oktobra 2006.

Prošlog meseca, ona je otkazala evropsku povratničku turneju, posle neuspešnog koncerta u Beogradu, na kome je izvođenjem pod dejstvom alkohola i droge, učinila neprepoznatljivim svoje pesme.

Povezana vest:  Ilija i Ljubičice ponovo zajedno na sceni

-Nisam izašla (u javnost) s namerom da postanem poznata. Ja sam samo muzičar – izjavila je Vajnhaus za AP posle objavljivanja „Back to Black“.

Prve glasine o njenoj smrti pojavile su se na sajtu društvene internet mreže Tviter, a potvrda je od policije stigla danas popodne oko četiri. Rođena je 14. septembra 1983. u severnom Londonu, u jevrejskoj porodici.

Debi album „Frank“ objavila je 2003. i on je naišao na pohvale kod kritike u Velikoj Britaniji, i doneo joj je nagradu „Ivor Novello“ za tekstopisca i dve nominacije za nagradu Brit, kao i jednu za Nagradu Merkur.

Ona je, međutim, ubrzo izrazila nezadovoljstvo tim albumom, navodeći da „samo 80 odsto stoji iza njega“. Drugi album „Back to Black“ objavljen je u Americi u martu 2007, i doneo joj je pet Gremi nagrada i svetsku slavu, a pesma „Rehab“, prva na disku, proglašena je za pesmu godine.

Povezana vest:  Koncerti Vlade Georgieva

-Mnogo slušam muziku iz šezdesetih godina, ali društvo je sada drugačije. Ja sam mlada žena i pisaću o onome što znam – rekla je Ejmi 2007.

Čak i tada su, kako podseća AP, njeni nastupi ponekad bili neorganizovani, i umela je da prizna da je „užasno pijana“.

Priznala je i da se bori sa poremećajima u ishrani, da joj je dijagnostifikovana manična depresija, ali da odbija da uzima lekove. Uskoro su njeno neuravnoteženo ponašanje, otkazivanje koncerata i noći ispunjene drogom i alkoholom postali uobičajeni.

Iako je stalno govorila da radi na novom albumu, kako bi umirila obožavaoce koji su grozničavo iščekivali njeno novo izdanje, ništa novo se nije pojavljivalo. Za album Kvinsija Džounsa iz 2010. godine „Q: Soul Boša Nostra“ snimila je pop klasik „It’s My Party“.

Povezana vest:  Severina objavila novi letnji hit "UNO MOMENTO"

Imala je i probleme sa zakonom. U aprilu 2008. ošamarila je jednog čoveka tokom noćnog izlaska, nakon čega je dobila opomenu od policije. Iste godine policija ju je ispitivala, mada nije podigla optužbe, pošto je jedan tabloid objavio video u kome se prikazuje Ejmi kako puši krek kokain.

Vajnhaus je 2010. priznala krivicu za napad na menadžera jednog pozorišta u Londonu, koji je tražio od nje da napusti božićnu predstavu „Pepeljuga“ jer je bila previše pijana. Tada je novčano kažnjena i sudija ju je upozorio da se kloni nevolja.

Često je završavala u bolnici zbog povreda kod kuće ili pošto bi se onesvestila, kao i u pokušajima lečenja od bolesti zavisnosti. Od 2007. do 2009. bila je udata za bivšeg pomoćnika video produkcije, Blejka Filder-Sivila.

U februaru 2007. dobila je nagradu BRIT za najbolju britansku umetnicu.