Milcho Leviev_1

Jazz legende u istom bendu na Nišvilu 2011: Chico Freeman & Milcho Leviev Quartet

Sastav koji zajednički predvode Chico Freeman jedan od najistaknutijih savremenih jazz saksofonista i verovatno najpoznatiji disident kada je reč o jazz muzičarima iza nekdašnje „gvozden zavese“ i jedini dobitnik jazz Grammy nagrade sa prostora Istične Evrope – Milčo Leviev nastupiće prvog dana Nišville jazz festivala (11. avgust). Članovi kvarteta su i bubnjar iz Švajcarske Joris Dudli i kontrabasista iz Bugarske Vasil Hadzhigrudev.

Chico Freeman_1Chico Freeman (sin takođe poznatog saksofoniste Vona Freemana) počeo je da svira trubu, a za saksofon se opredelio relativno kasno – sa 17 godina i to baš u vreme kada je  dobio stipendiju za studije matematike na Northwestern Univerzitetu. Međutim, ozbiljan rad na tenor saksofonu (8 do 10 sati vežbanja dnevno) – veoma je brzo dao rezultat, pa je Chico svoje profesionalno interesovanje usmerio ka muzici, upisavši u Čikagu Muzičku školu čuvene Asocijacije za razvoj kreativnih muzičara (AACM), a diplomirao je teoriju i kompoziciju  na Governors State Univerzitetu. Jedno vreme je sarađivao i sa poznatim blues izvođačima (Memphis Slim, Lucky Carmichael) a prvu ploču pod svojim imenom objavio je 1976 („Morning Prayer“). Sledeće godine preselio se u Njujork, a Elvin Jones, Sun Ra, Sam Rivers, Jack DeJohnette, Don Pullen samo su neki od velikana sa kojima je u to vreme sarađivao. Potom objavljuje još nekoliko odlično ocenjenih albuma: „No Time Left“, „Tradition in Transition“ i „The Outside Within“ za koji je dobio priznanje „Ploča godine“ po izboru magazina „ Stereo Review“.

Povezana vest:  Neda Ukraden 19. marta nastupa u Zagrebu

Krajem sedamdesetih zajedno sa Wynoton Marsalisom smatraju ga predvodnikom nove generacije modernista koji su ipak čvrsto oslonjeni na jazz tradiciju. Osim Marsalisa na Freemanovom albumu „Destiny’s Dance“ svirali su i Bobby Hutcherson i Cecil McBee. Predvodio je svoje sastave „Guataca“ (u kojem su svirali i Hilton Ruiz, Ruben Rodriguez, Yoron Israel, Giovanni Hidalgo) i „Brainstorm“, a na spisku muzičara sa kojima je sarađivao su i Chaka Khan, Tomasz Stanko, Celia Cruz, Tito Puente.

Povezana vest:  Šakiri trudnički stomak nije smetao da izvija kukove uz energične ritmove (VIDEO)

Još u vreme dok je na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji studirao klavir i kompoziciju, bilo je očigledno da je Milčo Leviev vanserijski talenat i kada je reč o klasičnoj muzici, ali i džezu za koji se zainteresovao još u tinejdžerskim godinama slušajući emisije Willis Conovera na „Glasu Amerike“ (kome je u čast, pre par godina organizovao koncert na kojem su nastupili najpoznatiji muzičari rođeni u socijalističkim zemljama: Paquito D’Rivera and Friends: Milcho Leviev, Horacio Hernandes, George Mraz, Valery Ponomarev)

Bio je za dirigent Big Banda Bugarskog nacionalnog radija (’62 – ’65)  gde je kroz svoje, u ono vreme veoma avantgardne  kompozicije – kombinaciju džeza i muzičkog folklora – postavio standarde koji su etablirani tek godinama pa i decenijama kasnije. Od 1965. godine vodio je manji sastav Jazz focus sa kojim je osvajao nagrade na mnogim jazz festivalima pa i na čuvenom Montreux festivalu. Godine 1970. iz političkih razloga je napustio Bugarsku (gde mu je dozvoljeno da se vrati i nastupa tek posle 1980.)  i preko Nemačke, gde je kratko radio sa Albertom Mangelsdorffom, otišao u Los Angeles gde postaje pijanista i glavni aranžer Big Benda Dona Elisa (potpisao je i aranžmane za muziku u čuvenom filmu „Francuska veza“).

Povezana vest:  Ivan Milenković i Bluz mašina objavili lyric video za „Okean"

Snimao je i išao na turneje sa sastavoma koji su predvodili Billy Cobham, Art Pepper, Roy Haynes, Dave Holland…  Za aranžman kompozicije „Blue Rondo A la Turk“ na albumu „Breakin’Away“ Al Jarreau-a (na kojem je i svirao klavir) dobio je Grammy,  a imao je i nomiciju za vokalni aranžman Parkerove „Confirmation“ na albumu grupe Manhattan Transfer. Osim što je i dalje veoma aktivan – predaje kompoziciju na University of South California i redovno drži radionice  na New Bulgarian University u Sofiji. Nekadšanji poslodavac Don Elis je još 1974. godine u intervjuu za Downbeat rekao: „Milčo Leviev je definitivno jedan od jazz genija današnjice“.