Amy_Winehouse_-_press_shot_2011

Ejmi Vajnhaus i prokletstvo Kluba 27

Ejmi Vajhaus je objavila samo dva albuma od kojih je jedan prodat u više od milion primeraka, koji je osvojio pet Gremija i najavio povratak soula.

Skromna „produkcija“ disproporcionalno mala prema njenom ogromnom talentu, učinila je da njena smrt, u subotu u Londonu, bude još tragičnija.

Obožavaoci će moći samo da zamišljaju numere koje nikada neće biti snimljene, koncerte koji nikada neće biti održani i obećani „povratnički“ album koji nije izašao.

To je, međutim, već viđen scenario iz sveta pop muzike iz kojeg su mnogi veliki talenti otišli prerano.

Povezana vest:  Trijumf Austrije na Pesmi Evrovizije

Tek što se saznalo za vest o smrti Ejmi Vajhaus, obožavaoci su požurili da je uvrste u Klub 27, panteon muzičkih talenata koji su umrli sa 27 godina.

Toliko su imali i Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Brajan Džons, Kurt Kobejn i Džim Morison.

Britanski pevač i tekstopisac Bili Brag, međutim, upozorava da se pogrešan parametar koristi kad se govori o koincidenciji njihovih slučajeva.

„Nisu godine zajedničke Hendriksu, Džonsu, Dženis, Morisonu, Kobejnu i Ejmi“, napisao je Brag na društvenom sajtu Tviter. „Zajednička im je, na žalost, zloupotreba droge“.

Povezana vest:  MOMCI IZ IL DIVA MEĐU BEOGRAĐANKAMA

U Klub 27 nazivan i Klub zauvek 27, uvrštene su talentovani muzičari kojima su godine bile zajedničke, ali ne i uzrok smrti.

Gitarista „Roling Stonsa“ Brajan Džons je pronađen mrtav na dnu bazena u svojoj vili 1969, a smrt je proglašena nesrećnim slučajem.

Džimi Hendriks je posle obilne mešavine pića i pilula, umro u kadi u hotelskoj sobi u Londonu 1970.

Dženis Džoplin je takođe umrla 1970. u svom „poršeu“ u Los Anđelesu, a za smrt je okrivljen heroin.

Povezana vest:  EUROSONG 2010, Kladionice: Milan Stanković u finalu, Azerbejdžan pobednik

Morison je umro od srčanog udara u kadi u svom stanu u Parizu 1971, a Kobejn je 1994. izvršio samoubistvo.

Posthumna prodaja ploča Ejmi Vajhaus će sada sigurno uslediti, njena zaostavština će ostati, ali kako kaže stručnjak za pop kulturu Čak Klosterman, treba da nadati da će priča odoleti mitologizaciji.

Njena smrt je žalostan ali predvidiv kraj dugog sunovrata koji treba zapamtiti ne kao samo još jedan tragičan gubitak već kao poruku koliko su rok mitovi neistiniti, navodi on.