guca-spomenik_2

51. SABOR TRUBAČA

Počinje Sabor trubača

 

Svečanim podizanjem saborske zastave na jarbol, uz pucnjavu prangija sa okolnih brda, sutra u 10 časova, u centru Guče kod spomenika trubaču, počeće 51. Sabor trubača. Ova najveća manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva, koja će trajati sedam dana, okupiće 1.200 članova trubačkih orkestara iz zemlje i inostranstva, kulturno-umetničkih društava i drugih učesnika raznih priredbi, izložbi, muzičkih i sportskih takmičenja.

Povezana vest:  Željko Joksimović i Daniel Kajmakoski snimili duet "Skoplje-Beograd"

Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović agenciji Beta je rekao da se očekuje preko pola miliona posetilaca i da neće biti nikakvih ulaznica, jer će svi programi bitri besplatni, a jedino će se plaćati parking karta od 1.000 dinara i važiće za sve dane Sabora.

Za parking je rezervisano šest hektara javnih površina koje su na najvećoj udaljenosti do 300 metara od centra Guče i spremno je da u svakom trenutku interveniše 12 mobilnih ekipa prve pomoći, a u slučaju potrebe pojačanja će stići iz Čačka i Ivanjice.

Povezana vest:  Ko će biti nova muzička zvezda Srbije?

Policija najavljuje rigorozne kontrole i u toku Sabora svakodnevno će 200 policajaca pratiti saobraćaj a na izlazu iz Guče i na većim raskrsnicama puteva, koji vode ka Dragačevu, biće formirano sedam stalnih i dva povremena punkta.

Na ovogodišnjem Saboru, po prvi put, u porti Crkve Svetog Arhanđela Gavrila organizovaće se duhovne večeri, kao i fijakerijada na kojoj će učestovati 30 fijakerista. Najavljene su izložbe slika, vajara, tkalja, vezilja i pletilja.

Povezana vest:  Koncert: Ian Siegal Band u sredu, 23. novembra u 20:00 u Domu omladne

Organizatori tvrde da je u proteklih 50 godina za vreme Sabora u Guči boravilo preko 15 miliona postilaca iz 83 zemlje, dok se takmičilo 100 hiljada trubača u 10 hiljada orkestara.