guca-spomenik_2

Počeo 51. Dragačevski sabor trubača

 

U Guči je danas, uz saborsku himnu „Sa Ovčara i Kablara“ i pucnje prangija, svečano otvoren 51. Dragačevski sabor trubača, a saborsku zastavu je podigao ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

-Guča je postala jedan od simbola Srbije i srpskog identiteta. Ona je danas prestonica Srbije. Gde je Guča, tamo je i praznik života – rekao je Konuzin, nakon što su saborsku himnu izveli orkestri Gorana Rankovića iz Guče i Dragana Ignjica iz Užica.

Povezana vest:  Zonjo birao spot Letu štukama

Ambasador Konuzin je kazao da danas život Srba nije nimalo lak, ali to ne može da spreči jedno ovakvo okupljanje, svojevrsnu smotru srpske kulture i srpskog karaktera.

-Čestitam vam praznik Srbije i praznik života – zaključio je ruski ambasador, nakon podizanja zastave Sabora, koji je jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva, jedna od najvećih u svetu.

Povezana vest:  Koncertom Parnog valjka na Ušću počeo Beer fest

Posle zvaničnog otvaranja, Konuzinu je dodeljena Povelja Sabora, a potom su otvorene izložbe „Priča o suknu“ i „Sanjam staru kuću“. Za popodne je predviđeno otvaranje likovnih izložbi Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i Galerije naivne umetnosti iz Kovačice.

Sabor će trajati do nedelje, 14. avgusta, do kada će Guča biti domaćin 1.200 članova trubačkih orkestara, folklornih i pevačkih grupa, samoukih slikara i vajara, tkalja, vezilja, pletilja… U tih sedam dana očekuje se dolazak više od pola miliona posetilaca iz zemlje i sveta, a organizovani dolazak najavili su gosti iz Engleske, Belgije, Slovenije, Hrvatske, čak i Konga.

Povezana vest:  LEGENDARNI BASISTA LU RIDA PREDSTAVLJA SOLO PROJEKAT U BEOGRADU!