galija1

Galija ponovo plovi na zapad

Srpska rok grupa Galija posle dve decenije počela je polako da se vraća na stare pozicije u zapadnim republikama bivše Jugoslavije nedavnim uspešnim koncertima u Sarajevu i Mostaru, kao i objavljivanjem u Hrvatskoj CD kompilacije „The Best of“.

„Zašto se to ranije nije desilo? Čekali smo da nas pozovu. Sada se to jednostavno desilo. Mislim da je vreme da muzika progovori posle svih tih ludila koja su srećom iza nas. Došlo je konačno vreme da razmenjujemo pesme i emocije“, objašnjava frontmen Nenad Milosavljević.

Niška Galija, od simfo rok početaka na „Prvoj plovidbi“ (1979), „Drugoj plovidbi“ (1980) i „Ipak verujem u sebe“ (1982) do mejnstrim albuma kao što su „Korak do slobode“ (1989) i „Istorija ti i ja“ (1991), etablirala se kao jedno od najznačajnijih imena jugoslovenskog rokenrola.

Od raspada Jugoslavije, proći će skoro dve decenije pre nego što će Nišlije početi da se ozbiljnije vraćaju svojoj publici na zapadu bivše države, i to na mala vrata pre dve godine sa dva samostalna klupska nastupa Neše Galije u – Međugorju!

Povezana vest:  Deseti Trenchtown festival na Paliću

„To je bio prvi lakmus papir. Zvali su me da sviram solo da se tako malo bolje upozna situacija, jer dugo smo bili odsečeni do tamošnjih medija i uopšte nismo znali kakvo je raspoloženje publike. Dobijali smo pozive da dođemo preko mejlova, ali je drugo kad tamo sam vidiš kako se stvar odvija. A u Međugorju je bilo rasprodato, čak je vlasnik kluba rekao: ‘Jao nemoj slučajno da ne dođeš!’ Rekoh: ‘Ne dolazim jedino ako mi crep padne na glavu!’ Oba puta je bilo više nego sjajno“, osmehuje se Milosavljević.

Novi probni balon bio je Milosavljevićev uspešni klupski solo nastup prošle jeseni u Sarajevu, a potom je ovog maja kompletna Galija prvi put nastupila posle 20 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u klubu „Sloga“, kao i u mostarskom „Oxygene-u“.

Povezana vest:  Dejvid Gilmur napisao pesmu inspirisan džinglom železnice

„Najzanimljivije je bilo što sam posle mnogo, mnogo godina doživeo da koncert bude kakav treba da bude. Kod nas kad sviraš solo to više publici deluje kao pauza dok pevač uzima vazduh. Tamo dok Guta (Dragutin Jakovljević) svira solo na gitari svi aplaudiraju, reaguju na solo, na muziku! To je bilo takvo iznenađenje za nas! Oduševljeni smo svirali preko tri sata, bilo nam je žao da se rastanemo od onakve publike“, kaže Neša Galija.

Ipak, ponudu da tada odsviraju i drugi koncert u „Slozi“ Galija je odbila iz želje da posle beogradskog Sava centra 22. oktobra, gde će izvođenjem odabranih balada proslaviti 35 godina postojanja, održi i sličan koncert u nekoj dvorani u Sarajevu.

Povezana vest:  Najveći svetski hedlajneri za 2019. dolaze na EXIT: The Cure konačno u Srbiji!

„Hoćemo da radimo jedan veliki koncert, u ozbiljnoj dvorani, sa mnogo publike“, kratko će Milosavljević.

Uz sve to posle 20 godina pojavilo se zvanično Galijino diskografsko izdanje u Hrvatskoj – CD kompilacija „The Best of“, preko zagrebačkog Hit Recordsa, koja donosi neke od najvećih hitova iz svih delova karijere Nišlija kao što su „Dodirni me“, „Stare trube“, „Skadarska“, „Kotor“, „Još uvek sanjam“…

„Trebalo bi da se ove jeseni u Hrvatskoj pojavi i naš aktuelni CD album ‘Mesto pored prozora’. Preko polovine poruka koje dobijamo preko interneta stižu iz Hrvatske! Verujem da ćemo uskoro i tamo zasvirati. Njihovi izvođači su kod nas dobro došli. Trenutno nije slična situacija kod njih, ali to će se verovatno popraviti“, kaže Milosavljević.