Plakat-BluesstockDeseti „Bluz stok festival“ od 19. do 21. oktobra

Deseti „Bluz stok festival“ (Blues Stock Festival) biće održan od 19. do 21. oktobra u Domu omladine Beograd (DOB), a biće posvećen obeležavanju 30 godina beogradske bluz scene, najavio je danas organizator.

Bluz je bio prisutan u Beogradu i pre 1981, ali ta godina je bila veoma značajna za budući razvoj domaće bluz scene, s ozbirom da je tada otvoren bluz klub na „Mašincu“ kao prvo mesto okupljanja ljubitelja bluza, a pojavio se i prvi bluz bend – „Bluz kvintet“, dok je emisija „Bluz sat“ Studija B već postala kultna.

Povezana vest:  Program 26. Beogradskog jazz festivala

Tim povodom veći deo programa predstojećeg festivala biće posvećen bluz veteranima i biće objavljen dvostruki CD sa arhivskim materijalima iz svih perioda postojanja bluza u Beogradu.

U dve festivalske večeri nastupiće „Blues Trio“, „Raw Hide“, „Point Blank“, „Di Luna Blues Band“, „Blue Family“, a iz novije generacije Nenad Zlatanović i „Texas Flood“.

Kao specijalni gosti, koncert će održati najpoznatiji bluz band iz Nemačke – „Blues Company“, koji predvodi gitarista, pevač i kompozitor srpskog porekla, Todor Todorović, kao i jedan od najvećih bluz pevača današnjice Teri Evans sa svojim bandom. Najavljena je i izložba „Sir Mick & Rock Icons“ autora Branislava Briana Rašića, koja će trajati do 23. oktobra.

Povezana vest:  Svetski praznik gramofonskih ploča i ovog proleća u Beogradu

Dom omladine Beograda, u kome je održan prvi bluz festival u Beogradu 1988. godine, izrazio je želju da bude domaćin ovogodišnjeg „Bluz stoka“.

Od prvog „Voxstocka“ 2002. do ovogodišnjeg „Bluz stok festivala“, publika je uživala u koncertima predstavnika bluz scena Italije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Grčke, Španije, Francuske, Nemačke, Holandije, Danske, Švedske, Velike Britanije, Rusije i nekolicine izvođača iz SAD.

Povezana vest:  Poginuo pevač Luis u teškoj saobraćajnoj nesreći