Muzički maraton od podneva do ponoći u čast Šopena 

frederik sopenMuzički maraton, koji će trajati od podneva do ponoći, biće organziovan 1. marta u Dvorani kulturnog centra Beograd i u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, povdom obeležavanja 200 godina od rođenja kompozitora Frederika Šopena. 
U saopštenju DKC-a se navodi da će KCB obeležiti Šopenov rođendan programom u kojem će tokom 12 sati, kroz koncerte, koncertna predavanja i projekciju filmova o životu tog kompozitora, beogradskoj publici biti predstavljeni život i delo tog romantičnog kompzoitora, koji je uglavnom pisao za klavir. 
-Šopen je svojom originalnošću i posvećenošću izvršio snažan uticaj na klavirsku muziku i interpetativni stil, koji se i danas oseća – piše u saopštenju. 
Na maratonu će nastupiti oko 50 učesnika, među kojima su učenici muzičkih škola u Beogradu, studenti muzčkih akademija u Srbiji i profesionalni muzičari, koji će izvesti Šopenovu nokturnu, valcere, prelide, etide, sonate, balade. 
Pred svaki koncert biće pročitani odlomci iz Šopenovih pisama, ali i iz poezije poljskih pesnika koji su bili česta inspiracija kompozitora. 
U okviru maratona, muzikolog Srđan Atanovski će održati predavanje „U potrazi za Šopenom“, a biće prikazana i dva filma o tom kompozitoru – „Šopenova mladost“ Aleksandra Forda i „Pesma za sećanje“ Charlsa Vidora. 
Ulaz na sve programe maratona u DKC-u i Galeriji Artget KCB-a je slobodan. 

Povezana vest:  Exit Avantura počela spektaklom Robija Vilijamsa pred 33.000 ljudi na Ušću!