amywinehouse2011

Naučnici tvrde: Klub 27 čiji su ‘članovi’ mrtvi rokeri je samo mit!?

 

„Klub 27“, čiji su „članovi“ popularni rok ‘n’ rol muzičari koji su umrli u 27 godini zbog načina života, je mit, potvrđuje nova studija. Ponovna nagađanja o „Klubu 27“ su pokrenuta kada je letos preminula Ejmi Vajnhaus. Tom klubu navodno pripadaju i Džim Morison, Kurt Kobejn i Brajan Džons. Studija je objavljena u Britanskom žurnalu medicine i statističkim metodama koje su korištene za potrebe studije dokazano je da je „Klub 27“ sasvim slučajan.

Povezana vest:  Rezultati JA SAM EXIT konkursa

Istraživanje je obavio Adrian Barnet zajedno sa timom sa Univerziteta tehnologije u Kvinslendu.

Barnet je uporedio podatke 1.046 muzičara, solo izvođača ili onih koji su bili u bendu čiji su se albumi našli na mestu broj jedan britanskih najprodavanijih albuma od 1956. do 2007. godine. Prvi testirani muzičar bio je Sinatra i njegov album Song for Swinging Lovers iz 1956. godine, a poslednja Leona Luis i album Spirit iz 2007. godine.

Povezana vest:  VIP ulaznice za koncert Ejmi Vajnhaus i Mobija 9.000 dinara

Najveći rizik od preuranjene smrti bio je ’70-ih i ’80-ih godina i naučnici su potvrdili da slava i način života koji vode popularne zvezde doprinosi riziku od smrti. Međutim, iz naučnog tima priznaju da studija ima nekoliko mana jer Džimi Hendriks, Dženis Džoplin i Džim Morison nisu imali album koji je bio broj jedan na top listama u Velikoj Britaniji te su stoga bili isključeni iz studije.

Povezana vest:  Muzika spaja različite kulture i nacije: Drugi Pocket Globe u Eđšegu