beogradska-filharmonija-

Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije

 

Beogradska filharmonija održaće sutra uveče tradicionalni Novogodošnji koncert kojim će obeležiti dolazak Nove godine po gregorijanskom kalendaru. U ciklusu pet novogodišnjih koncerata, za koji je Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta dobila podršku Evropske unije, obeležene su nove godine po jevrejskom i islamskom kalendaru. Slede novogodišnji koncerti sutra uveče po gregorijanskom, po julijanskom 13. januara dok će kineska nova godina biti obeležena 20. januara.

Na svakom od ovih koncerata domaćin je predstavnik zajednice čija se nova godina obeležava, na sutrašnjem koncertu domaćin će biti beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Do sada su domaćini koncerta bili rabin Srbije Isak Asiel i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić.

Beogradska filharmonija na sutrašnjem koncertu nastupiće pod dirigentskom upravom Rosena Milanova, solisti su mladi pevači Branislava Podrumac, sopran, Dragana Popović, mecosopran, Ipča Ramanović, bariton.

Povezana vest:  Zašto je Miley ljuta na Kelly Osbourne?

Na programu Novogodišnjeg koncerta je laka, lepršava muzika: uvertira iz opere Žaka Ofenbaha „Orfej u podzemlju“, Hofmanove priče iz Ofenbahove „Barkarole“, odlomci iz „Seviljskog berberina“ Ðoakinija Rosinija, popularne kompozicije Johana Štrausa koje Bečka filharmonija tradicionalno izvodi na velikom Novogodišnjem koncertu u Beču 1.januara. Beogradska filharmonija obradovaće svoju publiku izvođenjem popularne Štrausove Trič trač polke, Kraljevskog valcera, Picikato polke i odlomcima iz njegove komične opere „Slepi miš“.

Dirigent Milanov najavio je da će za novogodišnji koncert izvesti muziku karakterističnu za bečku školu devetnaestog veka, uz koju će publika poželeti da zaigra, koja odiše festivalskom atmosferom.

Povezana vest:  Bend ŽeneKese sutra na Zidiću ispred Doma omladine Beograda

-Ideja Filharmonije o obeležavanju novih godina različitih kultura muzikom je odlična, slavimo različitost na jedan potpuno apolitičan i nereligiozan način – kaže Milanov.

Na koncertu će se predstaviti i tri mlada afirmisana pevača još nedovoljno poznata beogradskoj publici: sopran Podrumac, mecosopran Popović i bariton Ramanović koji će izvesti najpopularnije arije iz opera Rosinija, Štrausa i Ofenbaha. Ovi mladi umetnici u svoje biografije već su zabeležili značajne nastupe: Ramanović je nastupio sa Beogradskom filharmonijom i Zubinom Mehtom u Dubrovniku letos, Popović je učestvovala na koncertu u Bečkoj državnoj operi a Podrumac osim solističkih nastupa i uloga koje je ostvarila, posebno neguje izvođenje tradicionalne i duhovne muzike i savremenih dela klasične muzike.

Povezana vest:  SASSJA NAJAVLJUJE PROLEĆE UZ PESMU „NO PROBLEMO“!

Bugarski dirigent internacionalne karijere Milevi nastupa sa Moskovskom, Roterdamskom, Kineskom, Seulskom filharmonijom, simfonijskim orkestrima Vašingtona, Bi-Bi-Sija i gotovo svim većim američkim orkestrima, pred sutrašnji koncert rekao je da je jako srećan što je ponovo sa orkestrom Beogradske filharmonije.

-Bio sam ovde u aprilu i našu saradnju pamtim kao fenomenalno iskustvo. Osim što su muzičari profesionalno inspirisani, što se ne dovodi u pitanje, ovde sam doživeo i nešto što većina orkestara sa kojima sarađujem nema, oni uživaju dok stvaraju muziku i ja to jako cenim – kazao je Milev.

Bugarski dirigent poželeo je svima u Novoj godini da budu najbolji što mogu biti, da smognu snage za novi početak i da sve ružno ostave iza sebe.