Zeljko-Joksimovic

Na Eurosongu 2012. godine 42 zemlje
 
Iako Evropska radiodifuzna agencija (EBU) još nije saopštila konačan spisak učesnika 57. takmičenja za Pesmu Evrovizije, koje će se u maju održati u Azerbejdžanu, najverovatnije će nastupiti učesnici iz 42 države.
Ućešće na takmičenju su potvrdili: Albanija, Austrija, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Gruzija, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Letonija, Litvanija, Malta, Makedonija, Moldavija, Crna Gora.
Takmičiće se i Holandija, Norveška, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Azerbejdžan kao domaćin i članice velike petorke Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.
Učešće Jermenije ostaje pod znakom pitanja zbog veoma loših odnosa sa Azerbejdžanom i izostajanja određenih garancija EBU.
Poljska je odlučila da ove godine ne učestvuje, jer kako je saopštio javni servis TVP, velika novčana sredstva biće izdvojena za predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, zbog čega ne mogu da finansiraju i Eurosong.
Zbog finansijskih poteškoća na Eurosongu ove godine neće učestvovati Češka, Andora i Monako.
Iako se govorilo da je posle 30 godina pauze moguć povratak Maroka, nacionalni emiter SNRT to je demantovao, navodeći kao razlog ekonomsku krizu.
S druge strane konkurentski kanal 2M TV izrazio je želju da učestvuje na Eurosongu, ali pre toga mora da aplicira kod EBU.
I RTL Luksemburg potrdio je da neće učestvovati na takmičenju.
Lihtenštajn koji nikada nije učestvovao na Eurosongu, a posle više najava da će se takmičiti, ponovo je odustao.
Pravilnikom je utvrđeno da će se ove godina održati dva polufinala 22. i 24. maja, odakle će se po deset zemalja plasirati u finale koje će se održati 26. maja i priključiti direktnim finalistima Azerbejdžanu, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.
Odlučeno je i da će publika putem televoting sistem glasati kao pre 2010. godina, tek pošto svi izvođači završe nastup.
O najboljima će i dalje odlučivati publika i stručni žiri u odnosu 50:50.
Raspored zemalja u polufinalima biće utvrđen 26. januara.

 

Povezana vest:  Ulaznice za Rammstein od danas u prodaji – fan pit (FeuerZone) rasprodat za samo dva sata!