Filmovi o Divljanu i Bojama na festivalu rok dokumentaraca 

vlada-divljanNa festivalu dokumentarnog rok filma DORF koji će biti održan od 4. do 7. marta u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci, učestvovaće i filmovi koji se bave srpskim rok izvođačima – Vladom Divljanom i novosadskom grupom „Boje“. 
Prema podacima sa sajta www.dorf-vk.com, na programu su filmovi „Vlada“ slovenačkog režisera Rudija Urana (2009) i „Prvi pravi ženski zvuk“ Brankice Drašković iz Novog Sada (2009). Oba filma na DORF-u imaju hrvatske premijere. 
Uranov „Vlada“ govori o gastarbajterskim danima Vlade Divljana, nekadašnjeg člana novotalasne rok grupe „Idoli“ iz Beograda. 
Film je predstavljen kao „zaslužena posveta jednom od najvažnijih učesnika mitskog novog talasa“ koji pruža „portret umetnika iz njegove gastarbajterske faze – boravka u Austriji i Australiji“. 
„Prvi pravi ženski zvuk“ Brankice Drašković predstavlja „Boje“ (Boye) iz Novog Sada kao „grupu koja se „početkom osamdesetih, oživljavajući žensku liniju duha u jugoslovenskom rokenrolu, sa punom svešću o vrsti muzike za koju su se opredelile, izborile svoje mesto na do tada isključivo ‘muškoj’ sceni“. 
Film pokriva dvadesetogodišnje postojanje „Boja“ i prikazuje ih, kako se navodi, „kao deo mnogo šireg kulturnog i društvenog konteksta u kojem su se (članice benda) razvijale ne samo kao deo kvalitetne muzičarke, već i kao samosvojne individue svesne vremena i okruženja u kojem su stvarale“. 
Pored dva filma koji se bave srpskim umetnicima, na DORF-u će biti prikazan i film srpskog dokumentariste Marka Cvejića „Radio Apokaliptiko“, koji je napravljen u slovenačkoj produkciji. 
Ovo ostvarenje bavi se festivalom „Metal kamp“ u gradiću Tolmin u Sloveniji koji tokom sedmodnevnog trajanja manifestacije biva preplavljen desetinama hiljada ljubitelja hevi metal zvuka. 
Na DORF-u će biti prikazano 20 rok dokumentaraca iz celog sveta. 

Povezana vest:  Skank Anansi 28. juna svira u Beogradu