Kolundzija_foto1

Kolundžija i Snežana Savičić Sekulić muzičari godine

 

Specijalizovani časopis „Muzika klasika“ izabrao je violinistu Jovana Kolundžiju i opersku pevačicu Snežanu Savičić Sekulić za najuspešnije izvođače klasičnog repertoara u 2011. godini, objavljeno je na Internet stranici te revije. Za najboljeg mladog izvođača godine proglašen je pijanista Vladimir Gligorić, najbolji orkestar je Beogradska filharmonija, dok je za najuspešnijeg kompozitora proglašena Aleksandra Vrebalov za operu „Mileva“.

Povezana vest:  Rekordan broj posetilaca prvog dana Lovefesta

Kao najbolji kompozitor primenjene muzike nagradu „Muzika klasika“ dobio je Kornelije Bata Kovač za muziku u TV serijalu „Cvat lipe na Balkanu“. Za najboljeg kritičara izabrana je Branka Radović, a za muzičku instituciju Narodno pozorište u Beogradu.

Za koncert godine proglašen je nastup violiniste Romana Simovića I Gudača Svetog Đorđa 15. novembra u Kolarčevoj zadužbini, a po izboru časopisa album godine je „Probuđeni arhiv“ Stanojla Rajičića. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu proglašen je za izdavača godine za izdanja kompakt diskova, Gitar Art je izabran za najbolji festival, a za smotru regionalnog značaja Festival srpske solo pesme u Mladenovcu.

Povezana vest:  HEINEKEN PARTNER SPEKTAKLA SENSATION

Nagradu za izuzetan doprinos klasičnoj muzici dobila je Kolarčeva zadužbina, Radio Beograd proglašen je za muzički medij godine, Jugokoncert za organizatora, a knjiga godine je „Melanija Bugarinović“ Vesne Krčmar.

Nagrada „Muzika klasika“ ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije, a to priznanje namenjeno je domaćim umetnicima koji su ostavili najznačajniji trag na muzičkoj sceni u kalendarskoj godini.

Povezana vest:  Opšta frka za prve EXIT ulaznice: trećina Tvrđave se popunila za 97 minuta!

Priznanje se dodeljuje u 17 kategorija na osnovu ocene sedmočlanog stručnog žirija koji prati koncerte u muzičkim centrima u zemlji I predlaže umetnike i institucije kao kandidate za dodelu nagrade. Vreme i mesto uručenja nagrada naknadno će biti saopšteni.