grammy
Gremiji obećavaju noć punu iznenađenja
Adel je možda siguran izbor kada je reč o favoritima na dodeli muzičkih nagrada Gremi u nedelju uveče, ali će kategorija najboljeg novog umetnika sasvim sigurno predstavljati iznenađenje večeri.
Kako prenosi Rojters, kanadski tin idol Džastin Biber prošle godine praznih ruku je napustio dodelu Gremija izgubivši nagradu za najboljeg mladog umetnika od džez bastiste i pevača Esperanca Spaldinga – prvog džezera koji je dobio ovu nagradu.
Ove godine u trci za nagradu za najboljeg novog umetnika našli su se raznoliki izvođači i iznenađenja su ne samo moguća već i verovatna.
Britanska soul pevačica Adel pevaće na dodeli u nedelju uveče što će biti njeno prvo veliko pojavljivanje posle operacije grla. Kejti Peri će se prvi put pojaviti na Gremijima posle razvoda od Rasela Brenda a očekuje se dolazak i bivših ljubavnika – Krisa Brauna i Rijane.
Ova pojavljivanja biće ipak zasenjena kategorijom novih lica koja predstavlja najinteresantniji događaj veceri. Reperi Niki Minaž i Džej Kol, kantri muzičari „The Band Perry“, indi rok bend „Bon Iver“ i producent elektronske muzike Skrileks nadmeću se za titulu najboljeg u kategoriji gde je pobednika najteže predvideti.
Niki Minaž, 29, je komercialno najuspešnija od svih nominovanih. Njen debi album „Pink Friday“ bio je najprodavaniji, a zajedno sa Madonom pojavila se na poluvremenu Superboula.
Iznenadne nominacije za „Bon Iver“-a i Skrileksa zbunile su poznavaoce.
„Prošle godine gledaoci su sve iznenadili“, kaže urednik magazina „Bilbord“ Bil Verdi. „Svi su očekivali da će Džastin Biber pobedili a oni su pročitali ime Esperanca Spalding. Ove godine bi bilo veliko iznenađenje ako Skrileks izađe na scenu i uzme nagradu za najboljeg umetnika umesto Niki Minaž za koju mnogi kažu da je favorit“, dodao je on.
Skrileks, 24, nominovan je u pet kategorija ove godine, uključujući dve za svoj dens album „Scary Monsters and nice Sprites“.
„Bon Iver“ ima četiri nominacije, uključujući one za album godine i pesmu „Holocene“. Kantri bend „The Band Perry“ koji čine tri rođaka svojim singlom „If I Die Young“ pokorili su i kantri i pop liste prošle godine i nominovani su u osam kategorija.
„Svi misle da Niki Minaž ima dobre šanse za pobedu ili Džej Kol ili “The Band Perry“ ali rep ne prolazi uvek dobro na Gremijima“, kaže urednik sajta „Yahoo! Music“ Lindzi Parker.
Minaž ima još tri druge šanse da dobije Gremija, uključujući kategoriju za najbolje rep izvođenje.
Izvođenja na dodeli Gremija mogu, kako navodi agencija, da naprave ili unište umetnika, a u nedelju se očekuje povratak nekoliko velikih imena na muzičku scenu.
Adel, 23, je nominovana u šest kategorija i prvi put će uživo pevati posle operacije grla u novembru 2011.
Kejti Peri, koja je nominovana u dve kategorije, verovatno će više pažnje privući time što će se pojaviti prvi put bez supruga, nego svojim izvođenjem.
„Mislim da je Kejti spremna da izađe i pokaže svima da nije žrtva“, kaže Boni Meki, autorka Perinih hitova „California Gurls“, „Teenage Dream“ i „Last Friday Night“.
„Naravno da treba da prizna razvog ali mislim da će to uraditi sa osmehom. Šou mora da se nastavi“, dodala je Meki.
Čuveni bend iz 1960ih „The Beach Boys“ iskoristiće Gremije za svoj povratak posle više od 20 godina i kako bi promovisali novi album i turneju.
Roker Brus Springstin pojaviće se sa svojim „E Street“ bendom prvi put posle smrti saksovoniste Klarensa Klemonsa koji je umro od šloga prošlog juna.
Najveći povratnik je možda Kris Braun čija je karijera umalo propala pre tri godine kada je, noć uoči Gremija, pretukao svoju tadašnju devojku Rijanu.
Braun je protekle godine proveo pokušavajući da se iskupi u očima obožavaoca i u nedelju će se i on i Rijana pojaviti na dodeli nagrada, istina na odvojenim pozornicama.
„Definitivno je naštetio karijeri tog vikenda. Uvek se priča o njegovom iskupljenju ali mislim da se on nije dovoljno pokajao“, kaže Parker.
Rijana, koja ima četiri nominacije, nastupiće sa grupom „Coldplay“ na glavnoj sceni dok će Braun, sa tri nominacije, pevati sa „Foo Fighters“-ima, Dejvidom Getom i Lil Vejnom na dens sceni Stejpls centra u Los Anđelesu.
Povezana vest:  Taylor Swift loše utiče na One Direction!