Adele_54th_GRAMMY

Adel osvojila šest Gremija, uključujući album godine, Foo Fightersima pet nagrada
 
Pobednik na 54. dodeli Gremi nagrada je britanska pevačica Adel, koja je osvojila šest priznanja, među kojima su nagrade za album, snimak i pesmu godine.
Pevačica je prilikom dodele nagrade bila vidno uzbunjena i skoro je zaplakala dok je primala nagradu za album godine i na kraju govora je uzviknula „Mnogo vam hvala“.
Adelin album „21“ bio je najprodavaniji album 2011. godine, a samo u SAD je prodat u više od šest miliona primeraka. Njoj je pripala i Gremi nagrada za najbolje pop solo izvođenje i pop vokalni album, navode agencije.
Praznih ruku nisu otišli ni Foo Fightersi, koji su od sedam nominacija osvojili pet Grammyja, Kanje Vest je osvojio četiri nagrade, uključujući one za najbolji rap album „My Beautiful Dark Twisted Fantasy“ te najbolju rap izvedbu „Otis“, zajedno s Džej-Zjem. Najboljim novim izvođačem je proglašen indie folk bend Bon Iver.
Gremi nagrade dodeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji. Nagrada je ustanovljena 1959. godine.
Svake godine dodeljuju se četiri glavne, šest posebnih nagrada i nagrade najboljim izvođačima za 30 muzičkih žanrova u 108 kategorija.

 

Povezana vest:  Najprodavaniji albumi u SAD