PCVC_foto_Nemanja_Djordjevic 

Pips iznenadili novom pesmom u Beogradu
 
Pips, Chips & Videoclips u petak uveče održali su sjajan dvočasovni koncert, koji je po posvećenosti benda, isporučenoj energiji i razmeni emocija sa beogradskom publikom zvučao kao preslikan sa živog DVD-ija i USB stika „2×2“ kog su Zagrepčani promovisali u sali „Amerikana“ Doma omladine.
Frontmen Dubravko Ivaniš, znan i kao Astronaut Daddy, i ostali Pips postarali su se da koncert u Beogradu bude poseban i po jednoj maloj ekskluzivi – izvedena je nova pesma „Htio bih da me voliš“, koja bi se trebala naći na idućem albumu benda (kad god se bude pojavio).
Nova stvar sa jakim refrenom, širokim aranžmanom i za Pips karakterističnim sugestivnim tekstom dala je naslutiti da ćemo dobiti još jedan koncertni adut i hit iz PC&VC kuhinje. Emotivno izvođenje „Htio bih da me voliš“ ima potencijal da s vremenom postane jedan od vrhunaca Pips koncerata, ali za Ivaniša, Pips i još nedovoljno „otkravljenu“ publiku  u „Amerikani“, klimaksi i antiklimaksi su usledili nešto kasnije.
Pips su prošlog marta održali dva koncerta u intimnoj atmosferi Zagrebačkog plesnog centra, sa kojih se u jesenas pojavio najpre izbor od deset pesama na CD-u „Poštar zvoni 2×2“ kao podlistak Jutarnjeg lista, a potom je u novembru stigao DVD i USB stik „2×2“ sa 24 pesme, ali u vrlo ograničenom tiražu dostupnom kao narudžba preko zvanične strane benda www.pipschipsvideoclips.com.
„Dođite u DOB naprosto zato jer ćete vidjeti najbolji bend za koji ne znate“, pozivao je Daddy Beograđane na koncertnu promociju „2×2“. Da li je zaista bilo tako u petak uveče u Domu omladine?
Krenimo od početka. Nakon za nih sada već karakterističnog otvaranja nekom obradom u maniru
„kiber-klapskih napeva“, ovaj put odlično odabrane „Tata ti me voliš“ Mire Ungara, dok nam je u ušima još uvek odzvanjao refren ovog evergrina, Pipsi su krenuli furiozno – u glavu i bez pardona sa dva klasika „Fred Astaire“ i „Seks u školi“, koji su ih predstavili kao bend spreman da izgara kako bi zaradio naklonost publike. Dudo se nasmejao, biće dobar koncert.
Usledila je nadrealna „Zdenka i izvanzemaljci“ a za njima i „Supermama“ te „Motorcycle Boy“ koji su
dodatno podigli tonus samog nastupa. Zatim smo čuli zašto „Teroristi plaču“ koja je predstavljala
nagoveštaj kuda će nas Pipsi repertoarski odvesti do kraja koncerta. „Jedan od nas“ i „Plači“ su
predstavljali pravu uvertiru za novu pesmu „Htio bih da me voliš“, a nakon nje krenulo je i uzvraćanje lavine emocija isporučene sa bine sličnim reakcijama publike na „Malenu“, „Rositu Pedringo“, popaljivi „Nogomet“ te „Poštara lakog sna“ koju je dobar deo sale horski pevao sa Astro Daddy-jem.
Sledeće numere su pokazale ono što je još nakon „Terorista“ bilo jasno – publika u Domu omladine mnogo jače reaguje na stvari sa novijih albuma koji su izgleda bolje poznati domaćoj publici. Atmosfera u sali je kako se koncert bližio kraju sve više ličila na susret prijatelja koji su sa svojih pleća zbacili nelagodu što se dugo nisu videli i konačno je prostrujao fluid koji je ponekad tako teško dostići na koncertu, a koji su PC&VC i njihova sinoćna publika održali živim i do kraja koncerta kao i na dva više nego zaslužena bisa.
„Dan mrak“, „Narko“, „Bog“, te „Baka Lucija“ o kojoj je Miljenko Jergović nedavno nadahnuto pisao, zatim „Gume na kotačima“, „Na putu“ i „2×2“ pokazali su zašto je ovaj bend toliko autohtono drugačiji i odvojen od regionalne scene u ovom trenutku. Grupa koja je svoje nepromišljenosti sa početaka, zamenila zagledanošću u sebe i zabezeknutošću okolinom u 21. veku, u svakom trenutku ima odgovor na sva pitanja.
„Jipi je je, jipi jaa..“ ostalo je da zvoni u ušima posetilaca i nakon koncerta. Ili je to bio neki drugi stih?  Verovatnije je da je za svakog bio različit, ali svakako su svi koji su prisustvovali nastupu PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS nakon odlaska u noć znali da su prisustvovali posebnom koncertu velike grupe.
Koncert u DOB-u pokazao je da je sasvim tačna i opravdana bila tvrdnja Dubravka Ivaniša da „zajeb nije varijanta“ u slučaju PC&VC.

 

Povezana vest:  Još jedan koncert "Hladnog piva" u Hali sportova u Beogradu