Azari__III

ELEKTRONSKA PRAŠINA EXIT FESTIVALA
 
Nemojte se iznenaditi kad ovog leta iznad Petrovaradinske tvrđave budete videli oblak prašine, jer, sudeći po do sada najavljenim elektronskim izvođačima,  plesa će biti sve do zore. Dance Arena Exit festivala 2012. već se ustoličuje kao nezaobilazna lestnja destinacija za klabere širom sveta. Nova potvrđena imena na ovoj bini su sjajan prijatelj Exita i domaće publike, Laurent Garnier sa setom L.B.S, senzacija koju je pre dve godine otkrio HNS stejdž, Brodinski, kao i Azari & III, tajanstveni kanadski sastav koji je prošle godine pobrao sve pohvale kritike. Pored Dance Arene, letnjem oblaku prašine pridružuje se i Elektrana stejdž i prvi sastav koji je ove godine na njemu potvđen, danski elektro pop bend, When Saints Go Machine.
Francuski pionir elektronske muzike, Laurent Garnier, pridružuje se poslednjeg dana festivala lajn-apu Dance Arene sa svojom potpuno novom turnejom “L.B.S.”.  Ovaj klupski projekat čine Laurent Garnier, Benjamin Rippert i Stephane „Scan X“ Dri. Pravo iz DJ pultova svetski poznatih klubova, L.B.S.  nudi najbolje od oba sveta kombinujući fleksibilnost i svestranost DJ seta sa sposobnošću da se sa numerama eksperimentiše uživo. Dva pulta, nekoliko tastatura i DJ sprava generisaće četvorosatni improvizovani organski set koji će zasigurno utabati podijum Dance Arene. Laurent Garnier objašnjava da je  L.B.S stvoren ne samo da upotpuni njegov rad, nego i da pruži potpuno novo klupsko iskustvo svima koji mu prisustvuju. Garnier je oduvek pomerao granice elektronske muzike, te jedva čekamo da čujemo šta će spremiti za publiku Arene koja broji preko 20 000 posetilaca!
U subotu uveče Dance Arenom dominiraće sastav Azari & III, vlasnici singlova Hungry For The Power i Reckless (With Your Love), koji su lansirali ovaj tajanstveni kanadski sastav u epicentar svetskih dešavanja. Azari & III su aktivni pod različitim pseudonimima još od sredine devedesetih i eksperimentisali su sa svim pravcima, od garažnog roka, do hausa i diska, ali tek 2008. godine kad su oformljeni pod imenom Azari & III definisali su se kao – nedefinisani. Teško je reći kojoj sceni pripadaju, ali oni se ni ne trude da se ograničavaju. Brojne originalne trake i remiksi variraju od melanholičnih numera sa primesama ambijentala, pa sve do podijumskih himni indukovanih tehnom. Kontroverze oko prvog spota za Hungry For The Power koji je bio obrisan sa Youtube-a zbog eksplicitnog sadržaja samo su još više uskovitlale prašinu koja već uveliko podigla oko njih, pa je debi album nazvan kao i sam bend, koji je izašao u avgustu prošle godine za Tigin Turbo Recordings, dobio sjajne ocene kritike i publike.
Brodinski je možda jedan od najzanimljivijih mladih producenata koji su se pojavili na sceni u proteklih par godina. Njegovi setovi sadrže sve od tvrdog tehna, preko napumpanog hausa, pa sve do old school i najsvežijeg hip hopa. Fama oko Brodinskog je počela u oktobru 2007. kada je njegov prvi singl Bad Runner ugledao svetlost dana. Ubrzo potom sledi podrška od izvođača kao što su  Tiga, Chloe, Erol Alkan, A Trak, Busy P, Switch i Laurent Garnier, kao i bombardovanje zahtevima za remikse od strane izvođača poput Klaxons, Das Pop, Shoes, D.I.M, Heart Revolutions i Adam Sky. Brodinski je uzjahao talas slave na najbolji mogući način – usledio je drugi EP, Oblivion, za etiketu Turbo Recordings, a zatim i kompilacija The Best of Everything. Ovu godinu započeo je sa još jednim bumom, remiksom numere On’n’On francuskog dua Justice, a na najvećoj elektronskoj bini Exita slušaćemo ga 12. jula.
Na kraju najavljujemo i savršeni sastav za ples, zaljubljene i letnje noći na Elektrana bini. Četvoročlani When Saints Go Machine osnovani su 2007. godine, a debi album Ten Makes a Face objavili su dve godine kasnije.  Svoju popularnost stekli su prvo na danskom području, da bi 2010. potpisali ugovor sa Nemačkom izdavačkom kućom !K7 Records label i otvorili Orange Stage Roskilde festivala. Dečački elektro pop bend, često poređen sa sastavima Bloc Party i Empire Of The Sun, elektro pop melanholiju prvog albuma na svom novom albumu Konkylie izdatom prošle godine, zamenjuju odraslijim, zrelijim zvukom sa energičnijim tonovima, koji više vuče na dens elektro, nego na prethodni Skandinavski pop efekat. Kombinacija vokodera i šarenolikog propadajućeg elektro efekta, iako više povezan sa indie rockom nego elektrom, WSGM povezuju u jedinstven sklop, stvarajući novi odjek u istoriji elektro popa.
Nastup na ovogodišnjem Exit festivalu koji će se održati od 12. do 15. jula već su potvrdili legendarni Guns N’ Roses i New Order, moćni Gossip, rokenrol atrakcija Wolfmother, world music senzacija Buraka Som Sistema, dok na Dance Areni nastupaju Richie Hawtin, Miss Kittin, Art Department, Maceo Plex, kao i članovi Cadenza etikete, Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz i Maayan Nidam.
Ulaznice za Exit koji će se održati od 12. do 15. jula 2012. su u prodaji. Više informacija o ulaznicama i prodajnim mestima može se pronaći na: www.exitfest.org i www.gigstix.com.
ULAZNICE:
Promo cena: 6990 dinara
Popust za studente i srednjoškolce: 5490 dinara
Redovna cena: 10990 dinara

 

Povezana vest:  Obožavaoci ljuti na Madonine foto montaže