beatles_-_abbey_road

Sto najboljih pesama iz 60-ih godina prema NME
 
Ove godine britanski referentni muzički magazin New Musical Express (NME) obeležava veliki jubilej, šest decenija postojanja, tokom kojih je propratio značajne trenutke u istoriji savremene muzike, od nastanka rokenrola do danas.
Tim povodom, časopis – jedan od retkih naslova iz domena kulture koji može da se pohvali tolikom dugovečnošću – sastavio je listu od 100 najboljih pesama iz 60-ih godina prošlog veka, decenije koju mnogi smatraju zlatnim dobom muzike.
I na prvi pogled ovaj poduhvat nije nimalo lak, s obzirom na izobilje dobre muzike u relativno kratkom razmaku od 10 godina. Sastavljači liste su se suočili sa pozamašnim problemom kada je trebalo izdvojiti „samo“ 100 numera, a njihov zadatak je postao još teži prilikom rangiranja.
Na prvom mestu liste su „Bitlsi“ sa pesmom „A Day In The Life“ sa čuvenog albuma „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ iz 1967. za koji NME navodi da sažima duh šezdesetih.
Na drugom je pesma „Be My Baby“ ženskog trija „Ronets“, na trećem čuveni hit „Bič Bojsa“ „Good Vibrations“, a na četvrtom pesma Boba Dilana „All Along The Watćtower“ u izvođenju Džimija Hendriksa.
Peta je numera „Leader Of The Pack“ američke ženske pop grupe „Šangri Las“, šesta „I“m Waiting For The Man“ sastava Velvet Andergraund, sedma „Sympathy For The Devil“ Rolingstonsa, a osma „Suspicious Minds“ kralja rokenrola Elvisa Prislija.
Poslednje dve pozicije na listi 10 najboljih pesama iz 60-ih godina prošlog veka su hitovi „Like A Rolling Stone“ Boba Dilana i „I Heard It Through The Grapevine“ u izvođenju Marvina Geja.

 

Povezana vest:  Otkrivena sva muzička imena Šabačkog letnjeg festivala 2017