kese studio 2

Nastavak koncertnog serijala „Nova scena“ u Domu omladine

Sledeće nedelje u Domu omladine Beograda nastavlja se koncertni serijal „NOVA SCENA“, u okviru kojeg od početka ove godine predstavljamo naše najtalentovanije nove grupe i izvođače, u najboljem i od skora najopremljenijem malom prostoru za rok koncerte u gradu – Klubu DOB. U petak, 20. aprila nastupa Milutin Petrović sa projektom “Mylutin With His Paramount Folk Orchestra“.  Koncert u DOB-u biće prva prava promocija ovog beogradskog autora i njegovog rada uživo, sa velikim brojem gostiju, ambicioznom satnicom i raznovrsnim  muzičko scenskim aktivnostima, kako to i dolikuje jednom muzičaru koji je po obrazovanju i po karijeri pre svega režiser. Dan kasnije, u subotu 21. aprila, posle dužeg vremena na solističkom koncertu pred beogradskom publiku nastupiće energičan bend mlađe generacije ŽeneKese.  Na koncertu u Domu omladine po prvi put u svirku uživo uvode klavijature, kao potpuno nov instrument u njihovoj do sada klasičnoj postavi. Specijalni gosti biće im sastav Straight Mickey and the Boyz.

Ulaznice su već u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 300 dinara za koncert Mylutin i 250 dinara za koncert ŽeneKese.

Koncert: MYLUTIN

Petak, 20. april 2012. u 21:00

Dom omladine Beograda//Klub

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 300 dinara.

“Mylutin With His Paramount Folk Orchestra“ je puno ime pod kojim objavljuje pesme i nastupa singer-songrajter koji živi i radi u Beogradu i iza koga se neuspešno krije jedan filmadžija – Milutin Petrović. Koncert u Domu omladine Beograda u petak 20. aprila biće prva prava promocija ovog beogradskog autora i njegovog rada uživo, sa velikim brojem gostiju, ambicioznom satnicom i raznovrsnim  muzičko scenskim aktivnostima, kako to i dolikuje jednom muzičaru koji je po obrazovanju i po karijeri pre svega režiser.

Povezana vest:  Ploča Seks Pistolsa proglašena za najvredniju

Milutin (1961) je poznati filmski, televizijski i pozorišni reditelj iz Beograda. Još kao student je na nekadašnjoj jugoslovenskoj televiziji, počeo da režira Hit meseca, zatim radio mnoge druge TV forme, bio jedan od pionira advertajzinga u Srbiji, a od 2000. godine  napravio i četiri dugometražna filma (http://www.imdb.com/name/nm0678283/ ). Poznat je i kao politički aktivista i borac protiv brojnih zaostalosti u svojoj zemlji i regionu, a poslednjih 6 godina radi i kao profesor filmske režije na Akademiji u Beogradu.

U mladosti je imao kratku muzičku karijeru sa art rok grupom Heroji (1986 – 1988).

Krajem 2010. godine vratio se muzici i za manje od petnaest meseci objavio tri albuma pod pseudonimom Mylutin.

Prvi album „A Blues Singer in 8 Rounds“ objavljen je krajem novembra 2010. godine, drugi „Blues Singer In Religious Trance“ avgusta 2011, a aktuelni, treći „Blues Singer in a Rough Experience“ dostupan je od 29. februara ove godine na  http://soundcloud.com/ljuljaska i na http://mylutin.bandcamp.com/

Radi se o singer-songrajterskoj muzici, onome što se nekada kod nas zvalo kantautorstvo, a što je jedna od najvažnijih grana popularne muzike, oličena u delima autora kao što su Bob Dilan, Nil Jang, Lusinda Vilijams, Leonard Koen, Tom Veits ili Stiv Earl. Singer-songrajterstvo je specifična muzička forma u kojoj su podjednako zastupljeni poezija, kompozicija, samostalno izvođenje (sviranje i pevanje) kao i kompetan estetski i civilizacijski stav. Mylutin je nastao i živi u nekoj vrsti „pripadnosti kultu“ velikom Taunusu Van Zantu.

Povezana vest:  Ove srede gosti MTV EXPRESS-a grupa MANDO DIAO

Ovaj tradicionalni singer-songrajterski aspekt je pojavom Mylutin pesama ukršten sa savremenom digitalnom revolucijom šerovanja muzičkog materijala (koja se često eksluzivno vezuje za elektronsku muziku). Mylutin albumi objavljivani su na internetu sa danloudom dostupnim svima.

Koncept svakog albuma je da se na njima nalazi po sedam autorskih pesama i po jedna obrada Townesa Van Zandt-a. Prva dva albuma su pretežno akustična, dok je treći snimljen u saradnji sa beogradskim bendom Rough Blue pa na njemu preovladava teži, garažni, rok zvuk u jednoj recenziji opisan kao “nedozvoljeni brak Džona Lenona iz 1968. i Nila Janga iz 1976. uz malo Stonsa sa „Exile…”

Koncert: ŽENEKESE

Subota, 21. april 2012. u 21:00

DOB//Klub

Specijalni gost grupa Straight Mickey and the Boyz.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 250 din.

Po muzici koju stvaraju moglo bi se reći da se ŽeneKese najviše nadovezuju na bendove kao što su Partibrejkersi, a po energiji sa kojom sviraju podsećaju i na Decu loših muzičara. Njihov novi album „Rado bih te sreo“ znatno je kraće izdanje od prethodnog, na njemu se nalazi devet pesama, u istom, prepoznatljivom punkoidnom ritmu i bluz maniru.

ŽeneKese, petočlani rok bend iz Beograda, nastao je 2004. godine, a koncertno su aktivni od 2006. Nastupali su na prestižnim festivalima EXIT, ART & Music u Puli, Jelen Fest, Belef, Hangfoglalás Music Review. Prvo zvanično izdanje benda bilo je kompilacija novih srpskih bendova „Zdravozdravozdravo“ u izdanju Kultur Akt-a 2008. Naredne godine ŽeneKese izdaju istoimeni debi album na kome se nalaze stvari poput „Hajdemo u disko“, „Zavijam“, „Zamka za Karsona“, poznate sa radio talasa. Pesma „Šta bi bilo kada bih ti dao sve što imam“ proglašena je za singl godine na listi Pop Mašine Radija B92, a spot za pesmu Bez Tebe jedan je od zapaženijih kada se o domaćoj video produkciji radi.

Povezana vest:  Vaja kon dios u Beogradu 3. maja

„Rado bih te sreo“, drugi  album beogradske petorke dostupan je u prodaji preko Odličnog Hrčka i na  EXITLIVEMUSIC sajtu od aprila 2011. godine.  Izdanje je snimljeno u prostoriji u kojoj bend vežba, za jako kratko vreme i sadrži devet pesama prepoznatljivog zvuka koji se kreće u rasponu garažnog rocka, bluza, kantrija i sličnih elementarnih žanrova popularne muzike

Uhvaćen aktuelni trenutak u razvoju benda, može se videti i u spotu za prvi singl, pesmu „Bordžija“, a pesma “Po preriji juri konj” nalazi se na  JELEN PIVO kompilaciji nove domaće muzike uživo izvedene u klubu GAN.

Poslednji singl benda,  “Ponavljaj bilo šta” pojavio se u decembru prošle godine, snimljen je u Digimediji, i predstavlja  bend u drugačijem svetlu, izmedju ostalog i zbog aktivnog učešća novog instrumenta, klavijatura, koje bi trebalo po prvi put uživo da se čuju na predstojećem koncertu u DOB-u.