Joe_Bowie_
Funk jazz legend Tacuma & Bowie Funk Expirience na Nišvillu 2012

Sastav dvojice funk jazz legendi Jamaaladeen Tacuma & Joseph Bowie Defunkt Funk Expirience nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu koji se održava od 16. do 19. avgusta.
Jamaladeen Tacuma (rođen kao Rudy McDaniel 1956. godine, Hempstead, New York ) vodeći bas gitarista pravca koji bi se mogao nazvati „free funk“, poznat je kao vodja sastava koji je snimao za etiketu Gramavision, ali možda pre svega  po saradnji sa pionirom free džeza Ornetom Kolmenom tokom sedmadesetih i osamdesetih u sastavu Ornette Coleman`s Primetime, i kao član benda Milesa Davisa na velikoj svetskoj turneji. Tacumin album „Jukebox“ nominovan je Grammy 1989. godine. Odrastao u Filadelfiji, još u tinejdžerskim danima Jamaladeen Tacuma je počeo saradnju sa orguljašem Charles Earlandom, a čuveni producent Reggie Lucas ga upoznaje sa Ornet Colemanom koji je u to vreme počinjao svoju funk fazu. Jamaladeen je u to vreme (1975) imao svega 19 godina, a  saradnja sa  legendarnim muzičarem (posebno na albumim „Dancing in Your Head“, „Body Meta“, i „Of Human Feelings“ snimljenim krajem sedmadesetih) lansira ga  kao jednog od najboljih basista svoje generacije. 1981. godine dobio je rekordan broj glasova kritičara kao najbolji mladi basista u tradicionalnoj anketi „Down  Beat“ magazina. Sa bendom je nastupao i u kultnoj američkoj TV emisiji „Saturday night alive“. Od 1983. do 2011. godine kao lider sastava objavio je dvadesetaka albuma, a tokom karijere sarađivao je sa velikim imenima jazz, funk i world music scene: James „Blood“ Ulmer, Walt Dickerson, David Moss, Derek Bailey, Chuck Hammer, Kip Hanrahan, David Murray(…), a saradnja sa World Saxophone Quartetom na albumu „political Blues“ iz 2006. godine, ponovo ga vraća u žižu džez javnosti.
Joseph Bowie je najmlađi član poznate muzičke porodice. Prve muzičke lekcije dobio je  u rodnom Sent Luisu od svog oca Vilijema Lestera Seniora, a na njega su dosta uticala i starija braća Bajron (saksofonista i aranžer) i Lester Bowie – legendarni  trubač i vodja sastava Art Ensemble of Chicago i Brass Fantasy.
Na svoju prvu evropsku turneju, koja se pretvorila u dvogodišnji boravak u Parizu, krenuo je 1971. godine kao osamnaestogodišnjak sa sastavom B.A.G. i nastupao sa mnogim velikim džez i bluz imenima, a bio je i u bendu Dr. Johna na Montre jazz festivalu.
Godine 1973. vraća se u S.A.D. i  kroz saradnju sa imenima kakava su Cecil Taylor, Human Arts Ensemble, Leroy Jenkins, Stanley Cowell, Sam Rivers, Ornette Coleman (…) postaje važan član njujorške džez zajednice.  Tri godine kasnije Joseph se ponovo seli, ovaj put u Čikago i pravi stilski zaokret kao vodja pratećih bendova ritam i bluz izvođača, da bi po povratku u Njujork započeo saradnju sa punk-funk saksofonistom Džejmsom Čensom i usredsredivši se na novi talas, osnovao sastav Defunkt sa kojim je tokom 25 godina snimio 15 albuma. Kontakt sa džezom je zadržao kroz česte saradnje sa  umetnicima poput Dejvida Mareja, Jusefa Latifa ili  Ethnic Heritage Ensemble, a nastupio je i kao član Big Benda Sema Riversa na koncertu kojim je ovaj velikan  obeležio 75 rođendan.

Povezana vest:  Karli Rej Džepsen jedva čeka turneju s Biberom