Lollobrigida

MUZIČKI PROGRAM MIKSER FESTIVALA 2012

Na Mikser festivalu, koji se održava od 25. maja do 2. juna, širom beogradske četvrti Savamala, nastupiće više od šezdeset muzičkih izvođača iz zemlje, regiona i sveta. Biće zastupljeni različiti muzički pravci – od džeza do garažnog roka, kao i različite epohe u muzici – od retro zvuka 40-ih i 50-ih do savremene elektronske muzike. Predstaviće se etablirani muzički izvođači paralelno sa neafirmisanim muzičarima, koji će put do brojne festivalske publike pronaći zahvaljujući konkursima koji su uspešno realizovani prethodnih meseci. Muzički, kao i ostali festivalski programi su besplatni.

Muzički program festivala će otvoriti Aleksandra Anja Đorđević, kompozitorka, pevačica i aranžerka iz Beograda, čija dela su izvođena na mnogim regionalnim festivalima, kao i u SAD, Austriji i Italiji. Sa kontrabasistom Vojinom Draškocijem učestvovala je u projektu Sinteza, a sarađivala je i sa Goranom Bregovićem kao aranžerka i pevačica. Anja je dobitnica Mokranjčeve nagrade 2002. godine za kamernu operu Narcis i Eho.

Izdvajamo nastup jednog od najcenjenijih bendova u regionu – Goribor, čiji zvuk se može okarakterisati kao mešavina trip hopa i bluza. Tekstove, koje potpisuje Aleksandar Stojković ST, pesniki frontmen benda, kritika opisuje kao emocionalno snažne, iskrene, beskompromisne i hrabre, a nasutpe Goribora kao specifično emocionalno, literarno i muzičko iskustvo.

Povezana vest:  Toniju Benetu nagrada za životno delo

Na Mikser festivalu će nastupiti i zagrebački elektro-pop-pank sastav Lollobrigida, jedan od najpopularnijih bendova na eks-Ju prostoru. Dobitnici su nagrade za 2010. godinu, the Best Regional Act of MTV Adria, a njihovi nastupi uvek donose nešto novo i uzbudljivo, jer su više od koncerta – Lollobrigida za publiku izvodi svojevrsni performans. Muzički uzori su im: Denis&Denis, Videosex, Sigue Sigue Sputnik, New Order, The Kills.

Iz Kelna dolazi Majkl Majer, jedan od najvećih autoriteta na nemačkoj elektronskoj sceni. Autor brojnih izdanja za Kompakt, čiji je vlasnik i osnivač, i serijala Speicher kao i kultnih Immer 1 i 2 miks albuma na kojima demonstrira svoj raskošni di-džej talenat. Majkl Majer je proglašen za najboljeg di-džeja prema oceni renomiranog veb magazina Resident Advisor, i to u konkurnciji sa velikim di-džej imenima kao što su: Richie Hawtin, Sasha, Ricardo Villalobos, Carl Craig i Danny Howells.

Mikser pred publiku dovodi i Danijela Milera, najuticajniju ličnost u istoriji tehnopopa. Kao izvođač (The Normal, Silicon Teens), osnivač i vlasnik Mute Records-a i kao producent (Depeche Mode, Yazoo, Fad Gadget), Miler je učestvovao u kreiranju najblistavijih trenutaka ovog žanra. Miler će nastupiti poslednje večeri festivala sa svojim DJ setom.

Povezana vest:  Bendu Joker Out uručena Zlatna ploča za singl „Carpe Diem“

Na Mikser festivalu možete da osetite duh pariske andergraund dens scene uz di-džej nastup I: Cube-a, ili doživite jedinstveno muzičko iskustvo uz istambulski avangardni rok bend Replikas, čiji je već pravi album, snimljen 2000, doživeo ogroman uspeh i pobrao pohvale publike i kritike. Pored šest studijskih albuma poznati su i po nagrađivanoj filmskoj muzici. Replikas će se prvi put predstaviti ovdašnjoj publici na Mikser festivalu.

Očekuju vas još i koncerti kontroverzne Lady Jelene, čiji spotovi izazivaju veliku pažnju javnosti, francuski elektro-pop sastav Juno, beogradski dark vejv bend Kill Me Laser, Gabrijel Barlanga iz Barselone, poznatiji pod pseudonimom Undo, di-džej i producent, poznat po raznovrsnom muzičkom eksperimentisanju, a tu je i domaća DJ podrška: Brka, Tijana T, Flip, Brickwall Brigade, Ewox, Marko Milosavljević.

Novitet ovogodišnjeg Mikser festivala jeste program relizovan u saradnji sa Umbria džez festivalom, gde će nastupiti nekaljeni muzičari, nade džez muzike, učenici i studenti čiji je talenat i kvalitet ocenila i potvrdila najznačajnija savremena institucija za muzičke studije na svetu – Berklee college of Music. Posebnost ovogodišnjeg muzičkog programa jesu i nastupi u maniru Garage Fire! festivala koji okuplja garažne rokenrol bendove, čiju muziku odlikuju sirovost i iskrenost izraza koji je suštinski suprotstavljen vrednostima savremene muzičke industrije, a koji će pored internacionalnog garažnog zvuka binu ponuditi i mladim bendovima pobednicima konkursa Garage roll call, koji je sproveden u saradnji sa organizacijom Mikser.

Povezana vest:  Neverne Bebe, Kerber, Viva Vox, Atomsko Sklonište, Frajle, Garavi Sokak i mnogi drugi na Beogradskom Manifestu

Za retro muzički program, baziran na muzici 50-ih i 60-ih pobrinuće se zagrepčani Tomo Ricov, koji je ovakav tematski muzički program pokrenuo još 80-ih u kultnom zagrebačkom klubu Kulišić, i Robert Mareković, takođe DJ u Kulišiću i frontmen grupe Swingers. U istom maniru će se predstaviti i Billie & The Kids, takođe iz Zagreba.

Dis-patch je za ovogodišnji Mikser festival pripremio program pod nazivom Tri trećine (3/3), koji će kroz tri zasebna segmenta obuhvatiti više od dvadeset izvođača, koji će svoje umeće prikazati u ovidu koncerata i di-džej nastupa. A oni dolaze iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Nemačke, Velike Britanije, SAD i Kine. Od novih bas linija i bitova iz Londona, preko digitalnog dab zvuka i afričke muzike puštane sa kaseta, vrućeg pulsa južno-američkih favela ili indi i post-rok formacija, sve do alternativnih heroja beogradske klupske scene.